Tesla mag Model 3 niet de veiligste auto noemen

Aimée van Vuuren
De elektrische autofabrikant Tesla heeft opnieuw een draai om de oren gekregen. Een federale veiligheidsregelaar heeft afgelopen herfst geëist dat Tesla stopt met claimen dat Model 3 de veiligste auto is. Bij Tesla bleef dit bij een claim hangen.

‘Tesla Model 3 is veiliger dan andere auto’s’

In de herfst van 2018 claimde Tesla dat de inzittenden in een Model 3 een kleinere kans hebben om letsel op te lopen tijdens een crash dan dat zij in een andere auto zouden zitten. De transportautoriteit in Amerika, National Highway Traffic Safety Administration, is het hier niet mee eens en heeft Tesla opgedragen om de claim in te trekken. De claim staat echter nog steeds op de website van de autofabrikant.

LEES OOK: Tesla maakt wederom verlies

Maatregelen voor Tesla?

Ondanks dat Tesla claimt dat het model de veiligste is, staat er in een brief vanuit NHTSA aan medebedenker- en oprichter Elon Musk: ‘Het is onmogelijk te zeggen op basis van frontale ongevalsresultaten of algemene voertuigscores of Model 3 veiliger is dan andere voertuigen die met 5 sterren beoordeeld zijn.‘ In de brief stond ook dat het niet de eerste keer dat Tesla de richtlijnen van bureaus schond voor het gebruik van de crashtestgegevens in marketing of reclame.

Tesla reageerde met een brief terug: ‘De verklaringen van Tesla zijn niet onwaar of misleidend. Integendeel, Tesla heeft consumenten eerlijke en objectieve informatie verstrekt om de relatieve veiligheid te vergelijken van voertuigen met vijfsterrenbeoordelingen.’

Het is nog niet duidelijk of NHTSA of de Federal Trade Commission (FTC) op dit moment actie onderneemt tegen Tesla. Uiteindelijk is wel gebleken dat de Tesla Model 3 niet per se de veiligste auto is.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée