Terug naar kantoor? Dat hoeft niet meer

Terug naar kantoor? Dat hoeft niet meer

Redactie Baaz

Door: Joe McStravick, Managing Director EMEA & APAC, Blue Jeans bij Verizon

Elon Musk zit op het verkeerde spoor. Zijn recente oproep (of beter gezegd harde eis) dat Tesla-werknemers "minimaal 40 uur per week op kantoor moeten zijn of anders Tesla verlaten" zal de productiviteit waarschijnlijk niet verhogen en kan invloed hebben op de arbeidsmoraal.

Als er iets is wat de pandemie ons heeft geleerd, is het wel dat nieuwe, hybride manieren van werken net zo productief kunnen zijn, en vaak veel meer voldoening geven, dan noodgedwongen lange afstanden afleggen om op kantoor te zitten.

Door zijn werknemers te verplichten op kantoor te zijn, koppelt hij als het ware de op het werk doorgebrachte tijd aan productiviteit. Maar we kennen allemaal de kantoordagen waarop we eindeloos op websites scrollen, berichten naar vrienden sturen of in de keuken rondhangen. In tegenstelling tot de VS heeft Nederland onlangs een wet voorgesteld om thuiswerken wettelijk toe te staan.

Over het algemeen wordt thuiswerken als aangenaam ervaren. In een onderzoek van het Pew Research Center uit februari 2022 zei 60% van de ondervraagden altijd of bijna altijd vanuit huis te willen werken, tegenover 54% in 2020. Volgens KPN zegt één op de drie Nederlandse werknemers dat ze van baan veranderen als ze gedwongen worden om volledig op kantoor te werken.

Net als bij alle politieke bewegingen, trends en culturele veranderingen zijn we tot het uiterste gegaan toen de pandemie ons ertoe dwong door vrijwel iedereen die dat kon, thuis te laten werken. Maar nu hebben we het midden gevonden, een hybride werkomgeving, waarin werknemers een deel van hun tijd op kantoor kunnen doorbrengen en thuis net zo productief, zo niet productiever kunnen zijn.

Meer dan 20 jaar geleden zou dit niet mogelijk zijn geweest. Het gebrek aan snelle internetverbindingen en eenvoudige hulpmiddelen betekende dat werknemers dure conference calls moesten houden. En zelfs toen de pandemie meer dan twee jaar geleden begon, waren er nog geen geschikte tools voor videovergaderingen.

Maar vandaag is alles anders. De tools voor videovergaderingen en samenwerking zijn grotendeels moderner geworden. Bij BlueJeans, bijvoorbeeld, bestaan de nieuwe functies niet alleen uit standaardvergaderingen, maar ook uit de mogelijkheid om deelnemers in interactieve sessies op te splitsen en ze vervolgens van de ene ruimte naar de andere te verplaatsen.

Er zijn zelfs speciale functies ontworpen om de werkervaring voor teams op afstand en in alle sectoren verder te personaliseren en te verbeteren. Dit is slechts het begin, we hebben het nog niet gehad over de ontwikkeling van augmented en virtual reality. Met de toevoeging van deze en andere tools, zijn er eindeloze mogelijkheden voor succesvolle samenwerking.

Flexibele werkomgevingen stellen bedrijven ook in staat om samen te werken met experts op afstand die anders onbereikbaar zouden zijn. Aangezien er wereldwijd een tekort is aan talent, moeten bedrijven op zoek naar nieuwe manieren om concurrerend te blijven.

Een effectieve werkplek moet de interactie tussen werknemers bevorderen, zodat nieuwe ideeën tot bloei kunnen komen en communicatie kan plaatsvinden in een aangename omgeving. Het is nu een achterhaalde opvatting dat productiviteit alleen op kantoor bereikt kan worden. Met daarbij de veronderstelling dat organisaties langzamer gaan werken - en toptalent mislopen. We hebben efficiënte vergaderingen nodig, zowel persoonlijk als online.

Ik kijk er nu al naar uit om te zien hoe de technologie voor werken op afstand zich in de komende jaren zal blijven ontwikkelen. De ontwikkelingen zullen leiden tot verbeteringen in de bedrijfsactiviteiten en tot een dynamischere werkplek. Maar het idee van Musk dat die doelen alleen kunnen worden bereikt door terug te keren naar kantoor, is gewoon niet waar.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie