Technologie is dodelijk
Technologie als industrie-killer

Technologie is dodelijk

Redactie Baaz

Technologie is een killer. Onder invloed ervan komen industrieën op, maar ze gaan er net zo hard aan ten onder. Jonge ondernemers voorspellen welke in 2020 verdwenen zijn.

Verdwijnende industrieën

​Verstoring is een belangrijk kenmerk van technologie. Veel industrieën en beroepen verdwenen in de loop van de geschiedenis als gevolg van technologische ontwikkelingen. Stoommachines vervingen de windmolens, de benzine- en elektromotor verdreven de stoommachine. En wie kent er nog een olieslager, kuiper of turfsteker? Behalve de curator van een of ander streekmuseum? Ook vandaag de dag sneuvelen industrieën op het slagveld van de voortschrijdende technologie. Het Young Entrepreneur Council (YEC) is een exclusief clubje jonge ondernemers, die bij elkaar goed zijn voor een miljardenomzet. YEC nomineerde een negental industrieën die in 2020 mogelijk verdwenen zijn.

De papierindustrie 

​Deze zal volgens Elliot Bohm, ceo van Cardcash, nooit helemaal verdwijnen, maar zal in 2020 vrijwel overbodig zijn, doordat alles tegen die tijd gedigitaliseerd is. Laat onverlet dat we deze voorspelling wel vaker hebben gehoord en dat papier hardnekkig is gebleken. 

De vaste telefoon

Inderdaad een geschikte kandidaat om in een museumvitrine te belanden. Het vaste telefoonnet is door de smartphone ontzettend hard voorbijgerend, zowel in termen van gebruiksgemak als in noodzakelijkheid. Los van 80-plussers en kluizenaars is het extreem lastig nog iemand te vinden die nog met een vaste telefoon belt.  

Het klassieke mobieltje

​Nu we het toch over mobieltjes hebben - ook die zullen in hoog tempo verdwijnen, aldus het panel van jonge super-ceo's. Mobieltjes veranderden eigenlijk jaren geleden al in draagbare computers, wij mensen bleven ze echter hardnekkig 'telefoon' noemen. De industrie voor mobiele telefonie in de VS staat aan de vooravond van een sterk verval, de komende vijf jaar zal de rest van de wereld volgen. Data is data, en er zal geen verschil meer zijn tussen telefoondata of internetdata.

Creditcards

​Slecht nieuws voor wie net gewend was aan de cashloze samenleving, ook het 'plastic geld' sterft uit. Want mobiel betalen heeft de toekomst, aldus het YEC waarvan de leden het duidelijk zat zijn om bij hun internetaankopen een zestiencijferig nummer te moeten intoetsen, hun sleetse Platinum- of Goldcard door een kaartlezer te halen, te wachten op een bonnetje en dat misschien zelfs wel te moeten ondertekenen!

​Bioscopen

In de Verenigde Staten loopt de kaartverkoop van bioscopen gestaag terug. En dus voorspelt het YEC ook de bioscoop de vergetelheid in. Belangrijkste reden: een kaartje kopen om naar een groot scherm te kijken is achterhaald, thuisbioscopen hebben ook een groot scherm en de kwaliteit is vaak beter. Dus voor wie af en toe een bioscoopje pakt om een leuk iemand te ontmoeten: volgens het YEC heb je nog maar vier jaar!

Opslagmedia

​Externe harde schrijven, usb-sticks, CD's, DVD's en Blu-Ray. Drie redenen waarom het binnenkort allemaal bij het grootvuil ligt: de opslagcapaciteit van de Cloud blijft almaar toenemen, net als onze behoefte om permanent ingelogd te zijn in de digitale wereld en het aantal streaming mediadiensten.

​Kabeltelevisie

​Het zoveelste slachtoffer van het internet. Onze film- en videoconsumptie is er immers drastisch door veranderd, miljoenen mensen zegden hun abonnement op en stapten massaal over naar Netflix. Behalve live sport is vrijwel alles on demand verkrijgbaar. En heel erg lang zal dat niet duren.

​De portemonnee

​Mobiel betalen vervangt de ouderwetse portemonnee. Het is immers sneller, eenvoudiger en vaak veiliger dan met een bankpas, credit card of cash. Niet alleen komen er steeds meer aanbieders van mobiele diensten zoals LevelUp, Venmo, Google Wallet en Apple Pay, ook het aantal retailers dat alternatieve betalingsmethoden accepteert neemt in rap tempo toe. 

​Werknemers in fastfood restaurants

​Service is niet echt een issue voor klanten van fastfoodrestaurants​. Het gaat immers om de combinatie van lage prijzen en snelheid. Het YEC voorspelt dan ook dat werknemers in toenemende mate inwisselbaar en vervangbaar zullen zijn en dat ze, mede doordat werkgevers loonkosten altijd te hoog vinden, op termijn zelfs zullen verdwijnen. De automatiek, terug van weggeweest? 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie