Tanken met Bitcoins: te mooi om waar te zijn?

Jordi Smit
Bitcoin blijkt opnieuw aan vertrouwen te winnen. De markt lijkt zich te herstellen en de goednieuwsshow mag van onder het stof worden gehaald. Voor sommigen blijft het dan ook een droom om overal met Bitcoins te betalen en zo ook op de vlooienmarkt spulletjes aan te kopen. Een droom, want realiteit is het allesbehalve. Die enkele winkel waar je wel jouw cryptowallet boven mag halen? Eerder regel dan uitzondering.

Ook wanneer we het over onze wagen hebben, lijkt dat het geval te zijn. Overal tanken met Bitcoins? Te mooi om waar te zijn! Of niet? Want op sommige plaatsen is het nu al mogelijk om met een fractie van een Bitcoin jouw tank vol te gooien.

Arnhem als eeuwige Bitcoinstad

Arnhem wordt wel eens de Bitcoinstad van Europa genoemd. Op het hoogtepunt waren meer dan honderd Arnhemse winkels op het netwerk aangesloten. Een heerlijke pils of een tosti kon je er dus gewoon met jouw cryptomunten verorberen. En eigenlijk begon het allemaal al in 2014 toen enkele studenten op het lumineuze idee kwamen om Bitcoin lokaal te introduceren. Dat je uiteindelijk in Arnhem Bitcoinstad met cryptomunten zou kunnen tanken? Dat hadden ook zij waarschijnlijk niet durven dromen.

Want ook voor het eerste Europese tankstation waar je met Bitcoin kan betalen, moeten we in Arnhem zijn. Het was Tankstation Velperpoort B.V. die de betaalmethode introduceerde. Overigens gingen ze er nog een stap verder en kan je er ook het parkeergeld met Bitcoins voldoen. Het leverde het Arnhemse tankstation heel wat publiciteit op.

Maar Arnhem Bitcoinstad heeft het ook moeilijk

Toch is het lang niet alleen een goednieuwsshow. Net zoals de Bitcoin heeft ook Arnhem Bitcoinstad het aartsmoeilijk. De oplopende transactiekosten maken het vooral voor kleine transacties lang niet meer interessant. Begin 2018 gaf Arnhem Bitcoinstad dan ook voor de eerste keer aan geen Bitcoin-betalingen meer te accepteren. Verschillende ondernemers haakten af. Anderen niet.

Ook Tankstation Velperpoort B.V. bleef klaarblijkelijk trouw aan haar cryptische principes. Leuk! Want als je in al jouw euforie uiteindelijk diesel in jouw benzinewagen giet, kan je er meteen ook terecht bij de lokale autoservice. Ook daar accepteren ze tegenwoordig immers gewoon Bitcoins.

Arnhem als voorbeeld voor andere steden

Arnhem is al langere tijd een voorbeeld van hoe Bitcoin wel lokaal kan worden geïntroduceerd. Natuurlijk hebben ze het er even moeilijk gehad, maar ze zochten er wel steeds naar oplossingen. En zo wist Arnhem ook andere steden te inspireren. Onder andere in het Belgische Sint-Truiden kan je tegenwoordig ook gewoon tanken met Bitcoins, dat staat te lezen in de Belgische pers. Bovendien zou er zelfs een Bitcoin Robot te vinden zijn waarmee je jouw Bitcoins in euro’s omtoveren kan.

En de rest van de wereld? Her en der lijken gelijkaardige initiatieven het levenslicht te zien. Toch is het lang niet duidelijk of ze ook een lang leven beschoren zijn. Initiatieven mogen immers steeds rekenen op verregaande persbelangstelling, maar lijken vervolgens in de anonimiteit te verdwijnen. Tanken met Bitcoins blijkt momenteel dan ook vooral een symbolische maatregel te zijn. Niet te mooi om waar te zijn. Maar zeker ook nog geen wijdverbreide realiteit. En dat is de enige waarheid.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi