Studenten zoeken financieel stabiele baan en duwen carrièrewensen weg
studenten zoeken banen in slechte economie

Studenten zoeken financieel stabiele baan en duwen carrièrewensen weg

Redactie Baaz

Resultaten van de Universum Talent Survey - Nederland 2023

  • Studenten en professionals zoeken meer stabiliteit in hun baan, terwijl onzeker economische omstandigheden andere carrièrewensen naar de achtergrond duwen.
  • Een goede work/life balance blijft belangrijk.
  • Studenten verlangen hogere salarissen en meer flexibiliteit, maar staan minder open voor een competitieve en uitdagende werkomgeving.
  • Nederlandse bedrijven winnen aan populariteit bij studenten en professionals, terwijl de belofte van een internationale carrière haar glans verliest.
  • Het data-gedreven employer branding bureau Universum (Universum) maakt de resultaten van haar Talent Survey 2023 bekend. Universum ondervroeg 27.543 Nederlandse studenten en 11.683 professionals naar hun loopbaanvoorkeuren en hun ideale werkgever.

Ingegeven door de onzekere economische omstandigheden, zoeken zowel studenten als professionals naar meer stabiliteit in hun baan. Vergeleken met vorig jaar, is deze eigenschap zelfs een van de weinige carriére-eisen die steeds belangrijke wordt. Naast baanzekerheid en stabiliteit vinden professionals en studenten nog steeds een goede work/life balance cruciaal, met flexibele werkomstandigheden, de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werktijden zodat werk en privé goed kunnen worden gecombineerd.

Studenten bang dat remote werken slecht is voor hun carrière

Ook dit jaar geven studenten en professionals aan dat een goede work/life balance voor hun de belangrijkste eigenschap is van een nieuwe baan. Door thuis te werken en flexibel werktijden in te kunnen delen hopen zij werk en privé goed te kunnen balanceren. Toch baart juist deze manier van werken de professional ook zorgen: zij zijn bang dat de gewenste flexibiliteit hun tegenwerkt in hun carrière.

Zo is 40% van de professionals bang dat zij belangrijke meetings en werkinitiatieven missen als zij niet op kantoor aanwezig zijn. Ook vermoedt 1 op de 3 professionals dat hun baas de voorkeur heeft voor collega’s die wel altijd op kantoor werken en zij daardoor zelf de kans op promotie en salarisverhoging mislopen. Professionals delen deze angst minder, al denken ook zij dat hun salarisontwikkeling te leiden zal hebben onder het remote werken.

Alle werknemers - studenten en professionals - zijn wel bang dat zij sociaal contact met hun collega’s missen door op afstand te werken. Werkgevers kunnen deze zorgen wegnemen door een duidelijk programma aan te bieden waarin thuiswerken, remote werken en aandacht voor sociale cohesie een vast onderdeel is van de werkomstandigheden binnen het bedrijf.

Gezonde balans tussen thuiswerken en op kantoor aanwezig zijn

De ideale baan bestaat volgens studenten en professionals uit een combinatie tussen remote werken en op kantoor werken. Wat de ideale verdeling is, is nog niet duidelijk. Bij zowel de studenten als de professionals heeft ruwweg een derde (27% studenten, 22% professionals) de voorkeur voor één dag per week thuiswerken, een derde (30% studenten, 33% professionals) kiest voor twee dagen per week remote werken en een derde (29% studenten, 27% professionals) deelt het liever zelf flexibel in. Een volledige remote baan wordt in ieder geval niet zo enthousiast ontvangen, slechts 3% van de studenten en van de professionals heeft dit als voorkeur.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie