5 tips bij het vinden van een goede vacature

5 tips bij het vinden van een goede vacature

Redactie Baaz

Om een baan te vinden kan een beetje zijn als daten. Het kan makkelijk zijn om online te gaan en een match te vinden voor een eerste afspraakje, maar wat er daarna gebeurt is het belangrijkst. Zal die eerste date (of dat eerste gesprek) uitmonden in een langdurige relatie? Of wordt het een flop?

Het belangrijkste is dat je een baan vindt die goed past bij waar je nu gestaan in je carrière en met wie je in de toekomst naartoe wilt. Zoek (zoals je hebt geleerd) een baan om te beginnen met hard werken. Het is niet alleen een kwestie van de zoektocht naar een baan via VerdoWerkt.nl. Beter vind je de juiste baan die nu bij jou past en in de toekomst als opstapje voor je carrière of als kans voor lange termijn dat jij je prettig voelt.

Het is frustrerend als je de verkeerde baan hebt en je moet dan heel alles opnieuw doen, behalve daarmee stressvol te zijn als je een cv moet schrijven om niet te worden gezien als jobhopper.

Tips om een baan te vinden die je leuk vindt

Omdat het zoeken naar een baan veel tijd kost en hard werken is, en omdat het nog moeilijker kan zijn als een baan niet werkt en je uiteindelijk ontslag neemt of ontslagen wordt, kun je het beste je tijd besteden aan het zoeken naar een goede baan vanaf het moment dat je begint. Hier zijn vijf tips om te helpen een baan te vinden die u leuk vindt.

Maak zelf je match

Voordat je op zoek gaat naar een baan, moet je er zeker van zijn dat de baan die je zoekt past bij jouw ervaring en vaardigheden. Als je niet zeker weet wat je wilt gaan doen, doe dan een loopbaanassessment of twee om zo veel mogelijk ideeën op te snorren.

Doe zelf onderzoek en leg connecties

Solliciteer niet alleen naar een baan. Ga een stapje verder. Gebruik je connecties op LinkedIn, Facebook, Twitter en andere netwerksites om te ontdekken wie je kent bij het bedrijf. Vraag ze om inzicht en informatie over het bedrijf in het algemeen, maar ook over de baan.

Zij kunnen u misschien ook aanbevelingen voor de functie geven. Bekijk de LinkedIn-pagina en de sociale-mediaprofielen van het bedrijf om informatie te verzamelen.

Het interview werkt twee kanten op

Het is voor jou net zo waardevol om het bedrijf te interviewen als het voor hen is om jou te interviewen. Wees voorbereid op het beantwoorden van interviewvragen en houd een lijst van je eigen interviewvragen klaar om te stellen.

Als je niet 100% zeker bent over een baanaanbieding en je het team waarmee je gaat werken nog niet hebt ontmoet, vraag dan of je je toekomstige baas en collega's mag ontmoeten. Het is ook prima om bedenktijd te vragen als je over een baanaanbod moet nadenken.

Onderzoek de bedrijfscultuur

De baan klinkt misschien geweldig, maar wil je wel voor het bedrijf werken? Past de bedrijfscultuur wel bij u in deze fase van uw carrière? Is het te formeel of te informeel? Hoe is de organisatie gestructureerd? Zijn er doorgroeimogelijkheden? Kan het flexibel zijn en zijn er voldoende ontspanningsactiviteiten om een gelijkwaardige balans tussen familie en werk te creëren

Kijk wat werknemers te zeggen hebben over het bedrijf. Als je afgestudeerd bent, vraag dan aan je carrièrebureau of ze een alumni-netwerk hebben waarmee je in contact kan komen. Ga terug naar je LinkedIn connecties met follow-up vragen over dat bedrijf van die vacature in Renswoude.

Zorg ervoor dat de baan bij je past

Om er zeker van te zijn dat u moet werken bij het bedrijf, maar ook om de baanaanbieding ernstig te evalueren. Wil je deze baan echt? Zult u er met voldoening mee zijn? Wat zal uw carrière een boost geven en wat zal het u weer energiek maken?

Het salaris wat je verwachtte? Zo niet, onderhandelen over een hoger salaris is dan ook een optie. Zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden toereikend voor uw behoeften? Hoe zit het met het werkschema, de uren en het reizen, indien nodig? Als er iets aan de baan of het salarispakket dat je doet twijfelen, is het tijd om te handelen voordat je het aanbod aanvaard.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie