Stijgende goudprijs tikt record aan

Stijgende goudprijs tikt record aan

Redactie Baaz

Na sterke prestaties in de afgelopen tien jaar heeft goud het afgelopen weekend een nieuw record aangetikt: €60.050 per kilogram. Dit is een gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten. Het edelmetaal zit al langer in een stijgende trend, stelt Reinoud Bogert, partner bij Doijer & Kalff. “De financiële crisis in 2011 heeft mensen bewust gemaakt van zogeheten systeemrisico’s en de draaiende geldpersen de afgelopen jaren hebben mensen huiverig gemaakt voor de euro.” 

Centrale banken grepen na de crisis in door een enorme hoeveelheid geld in de economie te pompen om daarmee het systeem te ondersteunen. Deze geldcreatie heeft ervoor gezorgd dat de goudprijs sinds 2011 hard is opgelopen. Bogert: “Dat is precies wat we zien als we naar de grafiek van de goudprijs kijken van de laatste 10 jaar.”

Een kilogram goud steeg van €30.000 naar nu inmiddels een nieuw record van €60.050. Het laatste record in euro’s werd dit jaar in mei behaald. De top lag toen op €59.781 per kilogram. In Amerikaanse dollars flirt de goudprijs nu met het niveau van $2000 (per troy ounce). Het oude record in Amerikaanse dollars dateert uit augustus 2020. Door COVID-19 fungeerde goud als veilige haven voor spaarders en beleggers. In die maand bereikte de goudprijs $2075 per troy ounce. 

Bogert: “Goud is hard gestegen door het monetaire beleid van centrale bankiers in de laatste 10 jaar en recent zijn daar de spanningen in Oekraïne en in het Midden-Oosten bijgekomen. Het is deze cocktail die de goudprijs op een nieuw record heeft gezet.”

“Bij Doijer & Kalff zagen we een enorme instroom van nieuwe klanten in maart van dit jaar. De aanleiding was de toegenomen systeemrisico’s toen een aantal Amerikaanse banken omviel. Nu komt daarbovenop een reeks geopolitieke ontwikkelingen waardoor goud wordt gekozen om wat het doet, namelijk bescherming bieden in onzekere tijden. Ook nu zien we weer een aanwas van nieuwe klanten”, aldus Bogert.

Die klanten maken eigenlijk dezelfde keuze als die centrale banken maken, stelt Bogert. “Minder papieren valuta als reserves aanhouden en meer fysiek goud. Landen als China, Rusland, Polen en Turkije verkopen de laatste jaren hun Amerikaanse dollars en kopen hier goud voor terug. Op kantoor hier hebben wij de slogan “sell paper, buy gold.”

Ook interessant:

Lees hier: Atos levert fundamentele IT-diensten aan Special Olympics tot 2027

Lees hier: Western Digital biedt consumenten meer opslagruimte met reeks nieuwe SanDisk producten

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie