Steve Jobs: van schoolverlater naar Apple-topman
Op woensdag 5 oktober (lokale tijd) overleed Steve Jobs, de topman van Apple die al jarenlang met gezondheidsproblemen kampte. Een overzicht van het leven van de Apple-topman.
Een spijkerbroek, simpel shirt en witte gympies. Dat is de Steve Jobs die met zijn producten een stempel op de technologische wereld drukte. Of de Apple-producten nu gewaardeerd werden of niet, één ding is al jaren niet te ontkennen: Apple en Jobs zijn een gouden combinatie.
Dat was niet altijd zo.
Als schooljongen had de geadopteerde Jobs geen idee wat hij wilde gaan doen. Hij begon aan een opleiding, maar kwam al snel niet meer opdagen. Althans, niet bij de colleges die hij niet interessant vond. Alleen de lessen over typografie woonde hij bij. Die zijn naar eigen zeggen de reden waarom juist de typografie van Apple-producten zo goed verzorgd is.
Vanuit de garage
Op twintigjarige leeftijd trok Jobs zich met twee vrienden terug in een garage. Daar bouwden ze aan een nieuw bedrijf: Apple. Al snel werd er iemand aangetrokken om het bedrijf samen met jobs te leiden. De twee raakten echter in conflict en Jobs werd in 1985 gevraagd het nog jonge en zeker niet succesvolle bedrijf te verlaten.
Jobs vertrok en werkte vervolgens mee aan de oprichting van technologiebedrijf NeXT. Ook kocht Steve Jobs de animatiestudio Pixar, waar hij CEO en bestuursvoorzitter werd. Deze inmiddels wereldberoemde studio werd bekend met de Toy Story-filmserie en meer recentelijk met films als Nemo en Up.
In 1996 werd NeXT door Apple opgekocht en ging Jobs aan de slag bij het bedrijf dat hij zelf had helpen opzetten. In tegenstelling toen Jobs het verliet, was Apple nu een gezond bedrijf. In 1998 kwam het met de geroemde iMac en toen in 2001 de eerste iPod op de markt kwam, was het succes verzekerd. Daar zou de in 2007 geïntroduceerde iPhone en later ook de iPad alleen maar aan bijdragen.
Gezondheid
Terwijl Apple de markt veroverde, kampte Jobs met gezondheidsproblemen. In 2004 werd hij behandeld voor een zeer zeldzame vorm van alvleesklierkanker en nog geen vijf jaar later onderging hij een levertransplantatie. In augustus 2011 liet Jobs weten dat hij niet langer in staat was om zijn taken als CEO naar behoren te vervullen, hij droeg zijn functie over aan Tim Cook. Zelf bleef hij bestuursvoorzitter van Apple.
Op woensdagavond 5 oktober 2011 (lokale tijd) overleed Steve Jobs. De internationale media besteden veel aandacht aan zijn dood en ook Obama spreekt woorden van waardering over Jobs: ‘Er kan geen grotere eer voor het succes van Steve bestaan, dan het feit dat de wereld over zijn overlijden leest op een apparaat dat hij zelf heeft gemaakt.’
Op de site van Apple is te lezen: ‘Apple heeft een visionair en creatief genie verloren en de wereld een geweldig mens (...). Steve laat een bedrijf na dat alleen hij had kunnen bouwen en zijn geest zal altijd de basis voor Apple blijven.’
Steve Jobs werd 56 jaar en laat een vrouw en vier kinderen achter.
in 2005 gaf Jobs een speech waarin hij verteld over zijn leven en de constatering en behandeling van de kanker waarmee hij worstelde: