Startups bouwen slimme stad van de toekomst

Bart Remmers
Startupbootcamp Smart City & IoT heeft in samenwerking met EIT Climate-KIC, EIP Smart Cities & Communities (een initiatief van de Europese Commissie) en de Gemeente Amsterdam een Smart City Experience georganiseerd: een evenement voor uitsluitend genodigden om de meest recente ecosysteem- en innovatietrends op Smart City-gebied in de schijnwerpers te zetten.

De Smart City Experience, dat op 18 oktober in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam plaats vond, was een inspirerend evenement waar de bezoekers een unieke kans kregen om kennis te maken met de meest recente, geavanceerde innovaties in een Smart City-omgeving met een speciale nadruk op veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie. 

Startupbootcamp Smart City & IoT-programma

Manuela Krull-Mancinelli, algemeen directeur van het Startupbootcamp Smart City & IoT-programma: 'De uitdagingen waarmee wij worden geconfronteerd als gevolg van het toenemend aantal mensen dat in steden woont, zijn voor ons allemaal van belang. Daarbij gaat het niet alleen om de toegankelijkheid van de stad, maar ook om de fysieke veiligheid, cyber security en duurzaamheid. In het kader van het Startupbootcamp Smart City & IoT-programma, hebben wij startups geselecteerd die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de betreffende problemen. Omdat de 'Slimme Stad' een onderwerp is dat zowel de particuliere als de publieke sector aangaat, zijn wij bijzonder verheugd dat wij tijdens het programma met vooraanstaande organisaties uit beide sectoren hebben kunnen samenwerken.'

Het was tevens de afsluiting van het huidige acceleratieprogramma van Startupbootcamp waarbij 9 van de deelnemende startups de ontwikkeling die zij door hebben gemaakt aan meer dan 250 influencers, mentoren, investeerders en partners uit de particuliere en publieke sector hebben gepresenteerd.

De negen startups van dit Startupbootcamp programma:

●    Tradler (Spanje) 
●    Mela Works (Verenigd Koninkrijk) 
●    Hireandbuild (Nederland) 
●    Bitz (Nederland)
●    Urbytus (Spanje)
●    Safeguard AI (Nederland)
●    SCYLLA (Duitsland)
●    TransferHero (Kroatië)
●    Prognostic (Verenigd Koninkrijk)

Deze top 9 van het Startupbootcamp Smart City & IoT-programma hebben gedurende een periode van drie maanden deelgenomen aan een intensief acceleratietraject bestaande uit workshops, mentorsessies en evenementen. Het startschot voor dit project werd op 2 juli 2018 gegeven en het werd afgerond met de presentatie tijdens de Smart City Experience.

700 startups

Dankzij de steun van het netwerk van de zakenpartners VodafoneZiggo, PwC, Schiphol, Unica en Sandd is de vooruitgang die de startups hebben geboekt ronduit indrukwekkend te noemen. Zij bieden allemaal operationele softwareproducten aan en de eerste mondelinge en zelfs schriftelijke overeenkomsten zijn al gesloten. Tijdens het programma is er ook een aantal samenwerkingsverbanden tussen verschillende startups tot stand gebracht aangezien zij allemaal in dezelfde sector actief zijn.

Na de afsluiting van het acceleratietraject in Amsterdam nemen de startups deel aan het Startupbootcamp Global Alumni-ontwikkelingsprogramma, waarin meer dan 700 startups over de hele wereld met elkaar zijn verbonden.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart