Startup iQ2 boekt internationaal succes met crowdfundingcampagne

Bart Remmers
iQ2 is officieel van start gegaan met de productie van de meest betaalbare powermeter ooit. Met een crowdfundingcampagne op Kickstarter haalde de Nederlandse startup binnen acht uur de beoogde € 100.000,- op en binnen de 30 dagen durende campagne het tienvoudige.

Hiermee is deze fietsgadget het nieuwe Nederlandse Kickstarter record geworden. Naar verwachting worden de eerste iQ2 ((spreek uit: iQsquare) powermeters in september van dit jaar geleverd.

'Een powermeter zorgt voor veiligheid en stabiliteit in je training,' vertelt Keesjan Klant, bedenker en ontwikkelaar van iQ2 powermeter. 'En toch heb ik zelf nooit een powermeter gekocht, om de simpele reden dat ik deze te complex en te duur vond. Professionele wielrenners maken altijd gebruik van een power- of vermogensmeter. Een powermeter meet exact met welk vermogen ze fietsen en zo weet de fietser wat zijn of haar reserves zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een hartslagmeter geeft een powermeter direct informatie over het vermogen dat je verbruikt, terwijl een hartslagmeter toch gauw 20 seconden achterloopt. En als gevorderde wielrenner weet je dat je je in die paar seconden helemaal stuk kunt fietsen.'

Veilig trainen

Met een powermeter – ook wel vermogensmeter genoemd – zien (top)sporters real time hoeveel kracht/ wattage ze gebruiken en daarmee weten ze ook wat ze nog over hebben voor de rest van de rit. Normaliter trainen fietsers met een hartslagmeter, die vaak wordt gebruikt als een belangrijke graadmeter voor de geleverde inspanning. Doordat de powermeter direct resultaat toont, is fietsen met een powermeter een veel verantwoorder manier van sporten die ook zorgt voor een betere prestatie op de langere termijn.

Internationale interesse

'Ik ben zelf een fanatieke wielrenner en dol op gadgets. Vanuit mijn eigen behoefte en drive om de sportervaring te verbeteren, hebben we in anderhalf jaar een eenvoudig te monteren powermeter ontwikkeld. De powermeter van iQ2 past op iedere fiets.'

De powermeter is een unit van 29,7 gram die tussen de trapper en crankarm (letterlijk: pedaalzwengel) wordt gemonteerd. Dit kan aan de linker- of rechterkant, of aan beide kanten tegelijk voor de meest accurate meting. Door de haalbare prijsstelling heeft de crowdfundingcampagne van Kickstarter het enthousiasme en de behoefte van de doelgroep aangewakkerd. 

De investeerders komen uit de hele wereld. Vooral fietsers uit Japan, Amerika, Duitsland en Rusland hebben massaal hun eigen setje iQ2 powermeters veiliggesteld door te investeren in een of meerdere single units of paren. De eerste powermeters worden in september aan de investeerders uitgeleverd.
 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart