Startup: binnen vijf jaar gekweekt vlees op de markt
Startup: binnen vijf jaar gekweekt vlees op de markt

Startup: binnen vijf jaar gekweekt vlees op de markt

Redactie Baaz

De Nederlandse startup Mosa Meat wil binnen vijf jaar betaalbaar vlees op de markt brengen dat in de fabriek is gekweekt. Er zijn nog wel wat obstakels.

Betaalbaar gekweekt vlees

​Ruim twee jaar geleden kwamen onderzoeker Mark Post en voedingsdeskundige Peter Verstraate met de eerste hamburger van in de fabriek gekweekt vlees. De bijzondere burger smaakte naar meer. Deze maand richten de twee de startup Mosa Meat op. Het bedrijf wil binnen vijf jaar betaalbaar kweekvlees gaan verkopen. 

De burger van Post en Verstraate was volgens een testpanel redelijk lekker, maar er zat nog geen vet in en de ontwikkeling ervan kostte wel een kwart miljoen euro. De twee willen de prijs omlaag brengen, vertellen ze aan de NOS. 'We onderzoeken hoe we het productieproces kunnen opschalen, zodat het goedkoper wordt​', aldus Post.

Waarschijnlijk krijgt de burger een prijskaartje van tien tot twintig euro per kilo als hij op de markt komt. Het duo beseft dat dit te duur is voor hamburgervlees. 'De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur', weet Verstraate. 'Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden.'

Vetweefsel voor lekkerder vlees

​Post en Verstraate willen de smaak van de burger verbeteren door er vetweefsel aan toe te voegen. De productie wordt pas opgestart als het vlees in de buurt komt van vlees zoals we dat nu kennen. ​Mosa Meat, dat naar investeerders zoekt, zal ook met de Voedsel- en Warenautoriteit in gesprek moeten om groen licht voor het kweekvlees te krijgen.

Hoe het kweekvlees in de markt wordt gezet, is nog niet duidelijk. Als het aan Post ligt, wordt het straks gewoon vlees genoemd. 'Want dat is het', zegt hij. 'Maar het kan zijn dat we het een andere naam moeten geven, omdat we een onderscheid moeten maken met vlees dat bijvoorbeeld van de koe komt.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie