Spreken voor publiek of pitch houden? Zo bedwing je de zenuwen…
Vijf tips bij presentatie- en pitchangst

Spreken voor publiek of pitch houden? Zo bedwing je de zenuwen…

Redactie Baaz
Als ondernemer of startup ontkom je er niet aan: spreken voor een groot of klein publiek. Hoe voorkom je onnodige zenuwen?

Spreken zonder zenuwen

Je moet iets uitleggen of presenteren voor een groep mensen. Tijdens een pitch voor een potentiele opdrachtgever of klant, of op een podium in een grote zaal ten overstaande van vakgenoten. Vaak – en zo vreemd is dat niet – ben je voor en tijdens zo'n spreekbeurt behoorlijk zenuwachtig. Wat nou als je stilvalt en moet zoeken naar je worden? Of het publiek luistert totaal niet naar jouw informatie…
 
Geen ramp, we hebben advies waardoor de kans op een succesvolle  presentatie vele malen groter is. 

Tip 1: gebruik humor

Niemand zit te wachten op een doodsaai en gortdroog betoog. Jouw boodschap mag best worden voorzien van een snufje humor. Een (glim)lach vanuit de zaal werkt altijd. Echter, let op: overdrijf niet. Je grappen kunnen snel too much zijn of zelfs verkeerd vallen. Dus een klein beetje humor is aanbevolen, een diarree van flauwe grappen en grollen kan dodelijk zijn. 

Tip 2: focus

Ga niet staan te staren naar die persoon die meer bezig is met zijn smartphone, zijn buurvrouw of tablet. Richt je juist op diegenen in het publiek die duidelijk wel interesse hebben in jouw verhaal. Mensen die begrijpend knikken, vragen stellen en geconcentreerd naar jou kijken. 

Tip 3: foutje? Bedankt!

Wanneer je – stel – een half uur een verhaal staat te vertellen, val je zo nu en dan over je woorden, spreek je een naam verkeerd uit of wijs je net het verkeerde PowerPoint-plaatje aan. Geen ramp, niemand zal je er op afrekenen. Maak een klein grapje als goedmaker en wees duidelijk dat je even fout zat. Deze imperfectie komt een stuk sympathieker over bij het publiek dan een robot die alles foutloos oplepelt. 

Bonustips

Wees niet bang voor het tonen van je emotie. De mensen mogen best van je gezicht aflezen dat je iets als goed, grappig, slecht of zorgwekkend ziet. Ook hier geldt weer dat je geen robot of langspeelplaat bent.
 
En tot slot het belangrijkste advies voor een presentatie of pitch: oefenen. OEFENEN! Voor de spiegel, met je gezin of vrienden. Op die manier zullen de zenuwen absoluut afnemen. Succes!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie