Overwin je presentatieangst
Overwin je presentatieangst

Overwin je presentatieangst

Redactie Baaz
Presenteren is spannend, maar het hoeft niet eng te zijn. Wij geven een aantal tips, zodat je met meer zelfvertrouwen naar voren stapt.

Tip 1: Voorbereiding

Weet waar je over praat. Door alles goed op een rijtje te zetten sta je een stuk sterker in je schoenen. Schrijf je presentatie uit en oefen het thuis voor bekenden. Werkt dit niet of voel je je daar ongemakkelijk bij? Probeer het dan voor een spiegel. Door dit te doen heb je tijdens de presentatie meer zelfvertrouwen, omdat het een herhaling is van het vele oefenen.

Tip 2: Het gaat niet over jou

Als je gespannen bent tijdens de presentatie komt dat doordat je veel op jezelf let. Doe ik het wel goed? Zeg ik geen domme dingen? Wat denken mensen over mij? Richt je voor de presentatie op je publiek, zodat je weet tegen wie je het hebt. Stel vragen tijdens de presentatie en luister goed naar de antwoorden. De hele presentatie heeft maar één doel en dat is een boodschap overbrengen. Als je goed weet wat het doel is van de presentatie. Dit zorgt ervoor dat je de focus niet op jezelf legt maar op je publiek.

Tip 3: Gespannen zijn is goed

Steeds tegen jezelf zeggen dat je niet gespannen mag zijn, heeft een averechts effect. Hierdoor sterk je deze gedachten aan. Gespannen zijn hoort bij het presenteren en is niet erg. Mensen die veel presenteren zijn ook zenuwachtig. Dat hoort bij het vak. Als je met deze gedachte gaat pitchen zal je een stuk rustiger zijn.

Tip 4: Fouten zijn toegestaan

Ieder mens maakt fouten. Natuurlijk is het niet leuk als je voor 100 mensen een presentatie geeft en je zegt iets wat niet klopt. In iedere presentatie gaat er wel iets mis, maar meestal heeft het publiek dat niet door als je gewoon verder gaat. Ga gewoon door met de presentatie alsof er niks aan de hand is. Dat is het beste voor iedereen. Zo voorkom je een ongemakkelijke situatie voor jezelf en het publiek.

Tip 5: Oefening baart kunst

Iedereen kent deze uitspraak. Meestal wil je het zo snel mogelijk vergeten en er nooit meer aan denken als het de eerste keer fout gaat. Toch neemt de spanning af naarmate je vaker presenteert. De eerste keer fietsen ging ook niet gelijk goed, maar na een aantal keer proberen lukt het wel. Dit werkt hetzelfde met presenteren. De zenuwen worden vanzelf minder.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie