Sparen als ondernemer: wat moet je weten?

Sparen als ondernemer: wat moet je weten?

Redactie Baaz

Zelfs als je als ondernemer gouden tijden beleeft, blijft het altijd fijn om een buffertje achter de hand te hebben. Het kan in de bedrijfswereld tenslotte ontzettend snel verkeren. We vertellen alles wat je moet weten over sparen als ondernemer. 

Open een zakelijke spaarrekening 

Als je als ondernemer wilt sparen, is een zakelijke spaarrekening openen een must. Dit zorgt ervoor dat je je privé en zakelijke uitgaven eenvoudig kunt scheiden en je in één oogopslag kunt zien hoe gezond je bedrijf is. Zakelijk sparen werkt in principe hetzelfde als particulier sparen, al is de spaarrente niet hetzelfde. Bovendien heb je bij de meeste zakelijke rekeningen net iets meer mogelijkheden dan bij particuliere rekening. Hoe langer je het spaargeld vastzet, hoe meer rente je erover kunt krijgen. Afhankelijk van de hoogte van je spaargeld, kun je dus een leuk bedrag aan de rente overhouden.  

Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan een zakelijke rekening, maar dat is eigenlijk het enige nadeel. En door goed te zoeken, kun je de meest voordelige zakelijke rekening vinden. Als je eenmaal een zakelijke rekening hebt, kun je daar meestal gratis een spaarrekening openen. 

Daarnaast kun je een zakelijke spaarrekening gebruiken om je btw en belasting opzij te zetten. Over het algemeen is dit 21 procent aan btw en ongeveer 30 procent voor de inkomstenbelasting, maar dit kan per ondernemer verschillen. Door het op je zakelijke spaarrekening te zetten, voorkom je dat je het per ongeluk uitgeeft. 

Waarom zou je ervoor kiezen om zakelijk te sparen? 

We noemden een van de voornaamste redenen waarom het goed is om zakelijk te sparen al: het is altijd verstandig om iets achter de hand hebben, mocht het even wat minder gaan. Vrijwel elke ondernemer heeft wel eens een periode waarin de zaken minder goed gaan. Heb je (nog) geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kun je het spaargeld eventueel ook gebruiken voor het geval dat je onverhoopt ziek wordt. Het advies luidt om ervoor te zorgen dat je minstens een half jaar kunt leven van je spaargeld. 

Maar dat is niet het enige voordeel van sparen. Als je wilt groeien met je bedrijf, kan dat een investering vereisen. Je kunt natuurlijk bij de bank aankloppen voor een lening, maar het is over het algemeen fijner als je je eigen middelen kunt gebruiken. Tot slot is het handig om zakelijk spaargeld te gebruiken voor het kopen van bepaalde middelen die je als bedrijf nodig hebt en voor eventuele onvoorziene uitgaven. 

Tips om te sparen als ondernemer

Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je genoeg geld overhoudt om te sparen? Het antwoord ligt voor de hand: door op andere zaken te besparen. Zeker als je een kantoor hebt, liggen daar veel bespaarmogelijkheden. Zo kun je je vaste lasten eens onder de loep nemen. Wellicht betaal je wel te veel voor je internet en energie. Zeker betreft laatstgenoemde is het verstandig om elk jaar over te stappen, omdat je dan profiteert van leuke kortingen en lagere tarieven. Heb je nieuwe meubels of elektrische apparaten nodig voor op kantoor? Dan kun je overwegen om deze tweedehands te kopen. Dit scheelt vaak behoorlijk. Of nog beter: kies voor refurbished producten. Je hebt dan de kwaliteit van een nieuw product, maar het prijskaartje van tweedehands winkels of platforms. Doordat refurbished producten grondig worden nagekeken en opgelapt, weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. 

Wat een flink bedrag aan spaargeld zou kunnen opleveren, is om volledig thuis te gaan werken. Je kunt je kantoorruimte dan opzeggen of verkopen. Aangezien kantoren doorgaans duur zijn, kan dit al snel heel goed voor de portemonnee zijn. Wellicht heb je tijdens de coronacrisis al gezien dat thuiswerken minstens zo goed gaat. Veel werknemers vinden het fijn om thuis te werken en worden er zelfs productiever van. Het kan dus ook in dat opzicht een groot voordeel zijn. Ben je toch gehecht aan je kantoorruimte? Dan kun je ook kiezen voor gedeeltelijk thuiswerken. Je kunt dan werken met een roulatiesysteem, waarbij niet iedereen op dezelfde dagen thuiswerkt. Je hebt dan minder kantoorruimte nodig, waardoor je alsnog een deel op kunt zeggen of verkopen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie