Solliciteren: wat werkgevers én werkzoekenden moeten weten!

Solliciteren: wat werkgevers én werkzoekenden moeten weten!

Redactie Baaz

Solliciteren is spannend voor de kandidaat, maar als werkgever is het eigenlijk ook net zo'n grote uitdaging om de juiste klik te vinden met een sollicitant. Gelukkig staan er veel tips en tricks (voor zowel werkgevers als werknemers) op internet. Als je de trends rondom werving en selectie van de afgelopen tijd een beetje in de gaten hebt gehouden, dan weet je waarschijnlijk ook dat het optimaal gebruikmaken van je netwerk eigenlijk altijd een terugkerend element is. Zo wordt er tegenwoordig aangeraden om vooral de samenwerking op te zoeken met lokale partners. Wil je hier meer over weten? Lees dan gauw verder, want hieronder vertellen we hoe jij als potentiële werkgever of sollicitant de beste match kunt vinden in jouw buurt!

Zoek op de juiste plekken

Als je in bijvoorbeeld Geldrop woont en een baan bij jou in de buurt zoekt, kun je als kandidaat natuurlijk beginnen met zoeken op "vacatures Geldrop" in Google. Je krijgt dan waarschijnlijk heel veel zoekresultaten, dus dan ben je vervolgens weer veel tijd kwijt aan het uitpluizen welke vacature nu precies bij jou past. Het is dan eigenlijk slimmer om een vacaturesite te gebruiken die aansluit op datgene wat jij zoekt. Je kunt dus bijvoorbeeld sites gebruiken die vacatures in jouw vakgebied verzamelt. 

Maar wat als je niet in een specifiek gebied werkt? Dan kun je ook een site gebruiken die vacatures uit jouw regio heeft. In het geval van Geldrop kun je dus bijvoorbeeld zoeken naar "vacaturebank Noord-Brabant". Zo zie je dus in een oogopslag wat voor banen er in jouw buurt zijn en hoef je niet ver te reizen voor jouw nieuwe job!

Het belang van samenwerken met lokale partners

Als werkgever is het ook heel belangrijk om talent uit de buurt aan te trekken. Samenwerken met lokale partners biedt talloze voordelen. Het versterkt niet alleen de banden binnen de gemeenschap, maar vergroot ook de kans op het vinden van kandidaten die al bekend zijn met de lokale cultuur en dynamiek. Lokale partnerschappen helpen niet alleen bij het aantrekken van geschikte werknemers, maar dragen ook bij aan een positieve bedrijfsreputatie. Door lokale betrokkenheid te tonen, ontstaat er een win-winsituatie waar zowel het bedrijf als de gemeenschap van profiteert.

Hoe het werkt: werkgevers en werkzoekende in de buurt zoeken

Je kunt je als werkgever of werkzoekende aanmelden bij een lokale vacaturebank. Als werkzoekende kun je gewoon tussen alle vacatures zoeken en kijken welke bij jou past. Als werkgever is het dan belangrijk om net de juiste mensen aan te trekken en te verleiden om een sollicitatie te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld speciale wervingscampagnes voeren en de juiste hengels uithangen om de beste mensen aan te trekken. Daarnaast kun je ook naar evenementen gericht op zichtbaarheid, werving en teambuilding bij jou in de buurt. Hier kun je jouw bedrijf in de schijnwerpers zetten en meer bekendheid verwerven in jouw regio. Op die manier zullen mensen in de buurt sneller aan jouw bedrijf denken als ze naar een baan zoeken!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie