Soepele cashflow, ook in onzekere tijden

Soepele cashflow, ook in onzekere tijden

Redactie Baaz
De economische gevolgen door de coronacrisis zijn voelbaar voor een groot deel van ondernemend Nederland. Veel ondernemers komen onverwachts voor zakelijke uitdagingen te staan. Zo ervaren MKB’ers een verlaagde omzet en treffen zij ingrijpende maatregelen om de bedrijfsvoering in stand te houden. Door getroffen maatregelen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld, is het voor veel ondernemers een grote uitdaging om grip te houden op de cashflow. In het huidige economische klimaat neemt onzekerheid toe en de verwachting is dat deze onzekerheid nog wel even aanhoudt. Maar hoe vang je deze zakelijke uitdagingen dan toch zo goed mogelijk op?

Uit onderzoek van Bibby Financial Services naar de huidige staat van het MKB in Nederland blijkt dat naast een gezonde cashflow een gebrek aan aanvragen in 2021 als grote uitdaging wordt beschouwd. In deze zakelijke uitdagingen voor het MKB is een duidelijke shift te zien vergeleken met de uitdagingen van vorig jaar. De angst voor een gebrek aan aanvragen is door de coronacrisis fors toegenomen.

Deze uitzonderlijke situatie verplicht ondernemers na te denken over veranderingen binnen de bedrijfsvoering. Zo is digitaal transformeren nu nog relevanter dan voorheen. Digitale middelen stellen bedrijven in staat om – weliswaar veelal vanuit huis – zo goed mogelijk door te blijven werken. Daarnaast winkelen steeds meer consumenten in coronatijd bij lokale ondernemers om zo ook de kleinere winkeliers te steunen. Het ontstaan van deze initiatieven geeft hoop en vertrouwen in de toekomst. Door in te spelen op de situatie en elkaar te helpen waar dat kan, houden we ook het aantal aanvragen onder controle.

Op zoek naar zekerheid

De populairste oplossing voor ondernemers om aan extra werkkapitaal te komen lijkt een banklening. Daarnaast vertrouwt ondernemend Nederland in deze tijd van crisis op de steun van de overheid. Maar deze diverse steunmaatregelen - zoals het compenseren van de loonkosten van medewerkers - zijn gericht op de korte termijn, terwijl ondernemers juist nu op zoek zijn naar extra liquiditeit om de voortgang van het bedrijf zeker te stellen.

Een lening bij de bank lijkt een logische oplossing, maar dat blijkt toch niet altijd even makkelijk. Banken nemen maar beperkt risico als het gaat om investering in het MKB. Daarnaast is het vertrouwen in de sector sinds 2008 flink gekelderd. En daar zit juist het verschil tussen een banklening en alternatieve vormen van financiering.

Bouwen aan gezonde cashflow

Want gelukkig zijn er alternatieven die ondernemers een uitkomst kunnen bieden. Naast een private lening, overheidssteun en investeringsbudgetten kan factoring – als één van de nog steeds meer onbekende opties – een significant effect hebben op het succes van een organisatie. Waar banken voorzichtig handelen, staan alternatieve financieringsverstrekkers (bijna) altijd klaar. In goede tijden stabiliseert factoring de cashflow van bedrijven en helpt het hen te groeien; in slechte tijden helpt het hen door de crisis heen; in tijden na een crisis helpt het hen weer op de rails te komen.

Met factoring worden facturen overgedragen aan een factoringmaatschappij. MKB’ers kunnen zo blijven groeien omdat ze in een mum van tijd het geld van (nog) onbetaalde facturen krijgen zonder daarbij extra schulden aan te gaan. Ze overbruggen enkel de betalingstermijnen van zo’n 60 tot 90 dagen en krijgen sneller geld ter beschikking om hun eigen kosten en leveranciers tijdig mee te betalen. Zo is er direct werkkapitaal om mee te ondernemen en gewenste groei te realiseren. Factoring voorziet in de liquiditeit die nodig is om te groeien, bij te sturen en overnames te doen, of gewoon om te helpen bij het beheren van de dagelijkse handelsbehoeften.

Onderaan de streep

Over de tegenslagen die corona meebracht en nog altijd meebrengt valt een hoop te zeggen. De kern is dat deze uitzonderlijke situatie creatieve oplossingen noodzaakt. Nieuwe wetsvoorstellen worden onverwachts versneld om het Nederlandse MKB te steunen. Zo halveert een nieuwe regel waarvoor hard wordt gestreden de betaaltermijn van een grootbedrijf aan het MKB van 60 naar 30 dagen. Er wordt daarnaast een streep gezet door het gebruik van verpandingsverboden om de kredietverlening aan bedrijven te stimuleren. Er ontstaat ruimte voor investeringen, innovatie en groei. Dat geeft hoop en bovenal vertrouwen in de toekomst. De tijd van de Nederlandse ondernemer is nú. En een beetje positiviteit, dat kunnen we wel gebruiken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie