Snelle verbinding op verschillende geografische locaties door WAN

Snelle verbinding op verschillende geografische locaties door WAN

Redactie Baaz

Een snelle internetverbinding is tegenwoordig onmisbaar. Het aantal Nederlandse huishoudens wat gebruikmaakt van glasvezel is de laatste jaren toegenomen. Heb jij al glasvezel in Arnhem, Amsterdam of een andere stad? Ook buiten deze steden om leggen providers steeds vaker kabels aan om glasvezel internet te kunnen faciliteren. Ook bedrijven zoeken naar mogelijkheden om de verbinding te verbeteren. Voorheen werd vaak gekozen voor een netwerk van tunnels tussen verschillende locaties. Op deze manier kon data over een beveiligde verbinding van de ene server naar de andere worden gestuurd. Het werken met tunnels is nog geen verleden tijd. Wel is er tegenwoordig een goed alternatief, te weten: een WAN netwerk. In dit artikel lees je er meer over. 

Verschil tussen een WAN netwerk en tunnels 

Het voornaamste verschil tussen een WAN netwerk, een Wide Area Network, en het gebruik van tunnels zit in het beheer van beide oplossingen. De tunnels verbinden verschillende locaties met elkaar, waardoor er op verschillende punten in het netwerk beheerwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Door voor een WAN netwerk te kiezen is dat niet langer noodzakelijk. Bij zo’n netwerk wordt het netwerk vanaf één centraal punt gecoördineerd. De volledige IT-omgeving van een organisatie kan met dat centrale punt gekoppeld worden. Een firewall ontsluit de infrastructuur vervolgens naar het centrale internet. 

Monitoring steeds belangrijker geworden 

Bij onregelmatigheden in het netwerk moet snel gehandeld kunnen worden. Feitelijk moet zo’n onregelmatigheid al gesignaleerd zijn, voordat de eerste medewerker dit meldt. Op het moment dat een medewerker zich bij de helpdesk meldt, werkt deze al aan een oplossing. Om dit mogelijk te maken is het essentieel, dat het netwerk voortdurend gemonitord wordt. Bij onregelmatigheden krijgen beheerders een melding, zodat direct gekeken kan worden wat de onregelmatigheid veroorzaakt heeft. Dat beheer wordt overigens steeds vaker uitbesteed aan een externe partij. 

Partij inschakelen voor beheer netwerk

Voordeel van het inschakelen van een externe partij is dat bedrijven zelf geen personeel hoeven aan te nemen voor de beheerwerkzaamheden op het netwerk. Tevens zijn deze externe partijen niet gebonden aan vaste providers of technieken. Het maakt dat je als ondernemer veel keuzevrijheid hebt en profiteert van een scherp tarief voor een snelle verbinding. De centrale hub in een WAN netwerk maakt dat je overal toegang hebt tot die snelle verbinding. Het lijkt een eerste stap te zijn naar een nieuwe manier van het inrichten van netwerken. Steeds meer organisaties overwegen dan ook de overstap naar WAN. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie