Sneakerfabrikanten boos om invoerheffingen

Fenna Kiebert
Grote sneakerfabrikanten Nike, Adidas, Asics en nog zo’n 170 andere fabrikanten, vragen president Donald Trump om de invoerheffingen van 25 procent op sneakers geproduceerd in China, niet door te zetten.

Rampzalige gevolgen door invoerheffingen

De schoenenmerken zeggen in een gezamenlijke verklaring dat door de invoerheffingen ‘rampzalige gevolgen voor onze consumenten, voor bedrijven en voor de Amerikaanse economie’ zullen ontstaan. ‘Namens onze honderden miljoenen klanten en honderdduizenden medewerkers, vragen we u onmiddellijk te stoppen met deze belastingmaatregel’, aldus de schoenenfabrikanten. Deze maatregel heeft alleen maar een negatieve invloed op de rekening van de Amerikaanse consument. ‘Het is tijd om deze handelsoorlog te beëindigen.'

LEES OOK: Wat ondernemers van Trump kunnen leren...

Invoerheffingen op andere consumentenproducten

Naast schoenen gaat het om alledaagse consumentenproducten zoals telefoons, speelgoed en kleding. De totale waarde van deze producten is zo’n 200 miljard dollar. Maar dat is nog niet eens alles. Amerika dreigt ook om bijna alle overige importgoederen onder het hogere tarief te laten vallen. Als dat doorzet zou 325 miljard dollar aan Chinese goederen, vele malen duurder worden voor de Amerikaanse klanten.

De invoerheffingen gaan omhoog van 10 naar 25 procent. Het Chinese ministerie van Handel kondigde daarom ‘noodzakelijke tegenmaatregelen’ aan, zonder verder details bekend te maken.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna