Sluiting Amsterdamse Hemwegcentrale kost 200 banen

Sluiting Amsterdamse Hemwegcentrale kost 200 banen

Jonas Bloemen
Ongeveer tweehonderd mensen gaan hun baan verliezen vanwege het vervroegd sluiten van de Hemwegcentrale in Amsterdam.

LEES OOK: Out now: Baaz 1.2019

Volgens de Minister van klimaat, Eric Wiebes, ligt er een ordentelijk sociaal plan klaar voor de werknemers. Wiebes noemt het banenverlies slecht nieuws. De bewindsman zegt dat mensen liever werken dan dat ze gebruik moeten maken van een sociaal plan. Wat het plan kost wil de Minister niet zeggen. 

Vorig jaar reserveerde het kabinet 500 miljoen euro voor de extra klimaatmaatregelen die genomen moeten worden om op die manier aan het Urgenda-vonnis te voldoen. Urgenda dwong via de rechter af dat de overheid zich dient           te houden aan de CO2 vermindering van 25 procent in 2020 in vergelijking met 1990, welke het zichzelf oplegde. Door de Hemwegcentrale te sluiten hoopt het kabinet dat het zich aan het vonnis kan houden. 

Nadeelcompensatie Hemwegcentrale

Omdat het sluiten van de kolencentrale niet voldoende is om het doel te halen worden er ook nog aanvullende maatregelen genomen door het kabinet. In april wordt duidelijk op welke manier het kabinet dat gaat doen, tegen die tijd hebben ze ook een beter inzicht in de kosten. 

De Hemwegcentrale is eigendom van Nuon. Zij ontvangen vanwege de sluiting een nadeelcompensatie. Volgens Wiebes moet je, wanneer je een particuliere centrale sluit, het nadeel compenseren. In Nederland zijn nog vijf kolencentrales. Twee daarvan moeten uiterlijk eind 2024 dicht. Voor de drie anderen is dat uiterlijk in 2030.