Recycling staalkabels voorkomt 42.000.000 kg uitstoot

Recycling staalkabels voorkomt 42.000.000 kg uitstoot

Redactie Baaz

Hendrik Veder Group verwacht de komende jaren zoveel staalkabels her te gebruiken, dat er zo’n 42.000.000 kilo CO2-uitstoot voorkomen wordt. Het Rotterdamse bedrijf hoopt tussen 2023 en 2026 jaren evenveel staal te recyclen, als het gewicht van 950.000 stadsfietsen. Ter vergelijking: dat zijn evenveel fietsen als in de hele Rijnmond-regio staan.

 

uitstoot

Haven helpen verduurzamen

Bedrijven in- en rondom de haven moeten voldoen aan steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. “Wij helpen ze met het zogenaamde ‘laaghangend fruit’. Dat doen we door kabels te verhuren, recyclen of herstellen. We laten ze zien hoeveel CO2 uitstoot, kosten en grondstoffen ze kunnen besparen, zodat ze in een oogopslag zien hoe ze duurzamer en effectiever kunnen opereren”, aldus Egbert Vennik, CEO van Hendrik Veder.

Vennik: “Vroeger was het vloeken in de kerk om voor te stellen dat je de kabel van een concurrent zou kunnen gebruiken. Maar als wij weten dat een ander bedrijf een prima kabel elders opgeslagen heeft, is het zonde om een nieuwe kabel te laten produceren. Steeds meer bedrijven snappen dat hergebruik besparing oplevert, zowel op ecologisch als economisch vlak. Daarbij maakt het bedrijven minder afhankelijk van Rusland en China, iets wat bepaald geen overbodige luxe is.”

Meer fietsen besparen dan er plek voor is bij het station

In 2022 ging bij Hendrik Veder Group een programma van start dat in de pilotfase al 2.000 ton staal bespaarde door staalkabels te recyclen. Dat staat gelijk aan 5.200 ton aan CO2-uitstoot die voorkomen is. 2.000 ton staal weegt ongeveer evenveel als zo’n 118.000 fietsen. Het aantal kabels dat Hendrik Veder recyclet stijgt flink. Het Rotterdamse bedrijf wil tussen 2023 en 2026 zo’n 42 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen.

“Ik kan me goed voorstellen dat maar weinig mensen een beeld voor ogen hebben als we het over kilo’s CO2-uitstoot of tonnen staal hebben. Dat soort getallen zijn misschien wat abstract”, aldus Vennik.

“Sta me toe een vergelijking te maken. We voorkomen dat er nieuwe staalkabels geproduceerd moeten worden, doordat we (gebruikte) kabels recyclen, herstellen of verhuren. We voorkomen tot en met 2026 de productie van evenveel staal, als het gewicht van zo’n 950.000 stadsfietsen. Ter vergelijking: in heel Rotterdam staan ‘slechts’ zo’n 475.000 fietsen. De regio Rijnmond heeft ongeveer twee keer zoveel inwoners als Rotterdam. Dus als je alle fietsen in Rijnmond zou wegen, dan kom je uit op de hoeveelheid staal die niet geproduceerd hoeft te worden doordat we kabels herstellen en hergebruiken. Zo hopen we bij te dragen aan de duurzaamheidsambities van bedrijven in- en rondom de haven. Iedereen is er namelijk wel van doordrongen dat het duurzamer moet. Wij willen laten zien dat het ook duurzamer kan.”

Lees ook: Drie op tien organisaties weet niet hoe groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk in te voeren | Baaz.nl

Lees ook: Verwachte groei investeringen industrie | Baaz.nl

Wellicht ook interessant: Vertiv publiceert het 2022 ESG-rapport | WINMAG Pro

Wellicht ook interessant: Een duurzamere tuin? Kies kunstgras! | WINMAG Pro

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie