Recordaantal veilingen: online veilen in 2020 populaire bron van inkomsten

Recordaantal veilingen: online veilen in 2020 populaire bron van inkomsten

Redactie Baaz
Met het duurste object gekocht door Nederlandse koper, een Mercedez-Benz van € 113.000. Een van de duurste objecten van Nederlandse verkoper, de Formule 1-helm Verstappen van € 24.000. En het object met meeste biedingen van Nederlandse verkoper is een edelsteen van € 2.600. Nederlanders veilen in 2020 voor maar liefst 130 miljoen euro aan bijzondere objecten.
  • Meer dan 1.1 miljoen speciale objecten ingediend door Nederlanders op online veilingplatform Catawiki in 2020
  • Nederlandse verkopers genereren in 2020 130 miljoen euro via Catawiki
  • Nederlandse consument geeft in 2020 85 miljoen uit aan veilingitems op Catawiki

Online veilen blijkt voor ondernemers en particulieren dé oplossing te zijn om extra inkomsten te genereren in moeilijke tijden. In 2020 - ‘het jaar van de pandemie’ - stortten Nederlanders zich massaal op het online kopen en verkopen van tweedehands bijzondere objecten, blijkt uit het allereerste Insights Rapport ooit van online platform Catawiki.  

Recordaantal veilingen van bijzondere objecten tijdens pandemie

In 2020 gebruikten meer dan 45.000 Nederlanders Catawiki als verkoopkanaal. Zij hebben ongeveer 130 miljoen euro verdiend door 1,1 miljoen objecten in te dienen op het online platform, een recordaantal. In het tweede kwartaal, toen we de crisis ingingen, steeg de groei van het aantal verkopers op jaarbasis zelfs 60 procent sneller ten opzichte van het eerste kwartaal. Wereldwijd steeg de groei van het aantal nieuwe verkopers op jaarbasis met 120 procent in het tweede kwartaal van 2020 ten aanzien van het eerste kwartaal.

Economisch levensbelang voor ondernemers

‘’De pandemie heeft veel ondernemers en particulieren geraakt. Vooral voor professionele verkopers die in dit turbulente jaar hun fysieke winkels moesten sluiten of beursdeelname moesten annuleren, is Catawiki van economisch belang geweest om toch afzet te genereren. Gemiddelde inkomsten voor een professionele verkoper lagen rond de 37.000 euro in 2020. Ook amateurverkopers die op zoek waren naar extra inkomen, hebben dit jaar goede bijverdiensten gehad; gemiddeld 2400 euro per persoon,’’ vertelt Frederik de Beer, Chief Commercial Officer bij Catawiki. 

De opmars van bankbiljetten en ruilkaarten

Kunst was populair: sinds de introductie van de ‘Direct van de kunstenaar’-subcategorie verkochten Nederlandse kunstenaars maar liefst 10.000 werken op Catawiki, waardoor Nederland een van de meest succesvolle markten is voor kunstenaars. Oldtimers genereerden dan weer het hoogste bruto handelsvolume voor Nederlandse verkopers in 2020, meer dan waar ook ter wereld. Oldtimers, horloges, decoratieve objecten en sieraden zijn van oudsher, en nog steeds, de bestverkopende categorieën. Maar bankbiljetten en ruilkaarten winnen het aan populariteit en zijn de snelst groeiende verkoopcategorieën. Er zijn in 2020 maar liefst 220 procent meer bankbiljetten verkocht ten opzichte van 2019.

Duurzame consumptie

Maar ook Nederlandse kopers vonden hun weg naar de online marktplaats voor unieke objecten. In 2020 hebben Nederlandse consumenten meer dan een half miljoen objecten gekocht en gaven in totaal 85 miljoen euro uit, een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Senioren vertegenwoordigen de grootste groep bezoekers (1 op 5), maar Millennials en Gen Z maken een opmars en zijn na de senioren de snelst groeiende bezoekersgroepen. ‘’Duurzaamheid is steeds belangrijker voor deze generaties en bijna alle objecten op Catawiki zijn tweedehands. Dat steeds meer Millennials en Gen Z hun weg vinden naar de veiling, bevestigt de groeiende vraag naar duurzame consumptie en dat zal naar verwachting alleen maar toenemen,’’ aldus de Beer.

Online verkoop blijvend

Voor dit jaar verwacht Catawiki eveneens goede resultaten en ziet het bedrijf de transitie voor vele verkopers en kopers naar online als blijvend. Het platform heeft een groeiend aanbod aan kunst, designstukken, antiek, luxeartikelen, verzamelobjecten en voertuigen te bieden, en verkopers kunnen met één muisklik 10 miljoen gebruikers bereiken in meer dan 60 landen. Om kwaliteit te waarborgen wordt een object voordat het in de veiling wordt opgenomen, zorgvuldig geselecteerd door één van de 240+ Catawiki experts. Nederlanders die al zijn aangesloten bij het platform hebben de ruime keuze en het grote bereik van Catawiki als positief ervaren: 75 procent van de Nederlandse verkopers in 2020 hadden al voordien verkocht op Catawiki en meer dan 80 procent van het bruto handelsvolume werd gegenereerd door terugkerende kopers.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie