Catawiki zet groeitraject voort en boekt eerste jaarwinst

Catawiki zet groeitraject voort en boekt eerste jaarwinst

Redactie Baaz
Catawiki, het bedrijf van Nederlandse bodem dat inmiddels is uitgegroeid tot Europa’s meest bezochte online veilingplatform voor speciale objecten, heeft haar resultaten over 2020 bekendgemaakt. De totale waarde van de verkochte objecten (GMV) op het Catawiki-platform bedroeg in 2020 in totaal € 466 miljoen, een groei van 34% ten opzichte van 2019. Zowel de EBITDA als de nettowinst groeiden tot respectievelijk € 6,6 miljoen en € 5,4 miljoen. 2020 is het eerste winstgevende boekjaar voor Catawiki sinds de start van de veilingen eind 2011.

Resultaten 2020

Meerdere factoren liggen ten grondslag aan deze positieve cijfers. Allereerst heeft Catawiki in 2020 een recordaantal nieuwe kopers en verkopers op haar platform zien instappen. Aangezien veel winkels en beurzen door COVID-19 de deuren gesloten hebben moeten houden, hebben verkopers in Catawiki een nieuwe en permanente oplossing gevonden, terwijl meer kopers het gemak van online kopen hebben ervaren.

Daarnaast beginnen de investeringen in andere landen vruchten af te werpen. Frankrijk is inmiddels de grootste afzetmarkt voor Catawiki en Duitsland en Italië laten een sterke groei zien. Naast de stijgende populariteit van Catawiki in het buitenland zijn ook de traditionele markten van Catawiki - Nederland en België - verder gegroeid met respectievelijk 30% en 50%.

Ook zien we een opkomende belangstelling voor verzamelen en een toenemende vraag van jongere generaties naar designobjecten en kunstwerken – het duurzamer willen consumeren speelt daarbij een duidelijke rol. Als we kijken naar de verschillende categorieën bijzondere objecten van Catawiki, dan behoren Collectables, Arts, Antique Jewellery en Interiors tot de best presterende categorieën in 2020.

Tot slot weerspiegelen de cijfers ook de strategische keuzes die enkele jaren geleden zijn gemaakt. Al in 2018 heeft Catawiki de bewuste keuze gemaakt om haar kwaliteitsrichtlijnen aan te scherpen, diverse operationele efficiëntieverbeteringen te initiëren en meer te investeren in curatie-expertise en technologie.

Ravi Vora, CEO van Catawiki, zegt: "Mensen willen objecten die weerspiegelen wie ze zijn, en ze willen deze op een duurzame manier verkrijgen. Dit, in combinatie met onze groeistrategie en de verkopers en kopers die online toestromen, heeft tot deze mooie resultaten geleid."

"Het is geweldig om te laten zien dat we een winstgevend en gezond bedrijf zijn. Maar om het volledige potentieel van Catawiki te benutten zal onze focus liggen op investeren om zo te kunnen blijven groeien", zegt Vora toe.

2021 en daarna

Met een gezonde balans, de afronding van een investering van € 150 miljoen geleid door Permira eind vorig jaar, en sterke groeicijfers in het eerste kwartaal van 2021, bevindt Catawiki zich in een solide positie om de positieve trend van 2020 voort te zetten. Catawiki zal verder investeren in technologie en mensen en streeft ernaar om in 2021 meer dan 250 mensen aan te nemen.

"Speciale objecten zijn de laatste stap binnen e-commerce, en wij zijn uniek gepositioneerd om deze sector online te brengen. Met een decennium aan ervaring, 22 categorieën, een groeiende community van miljoenen kopers en verkopers, en honderden experts die helpen de kwaliteit te waarborgen, is Catawiki's toegankelijke online platform klaar om 's werelds grootste bestemming voor gecureerde bijzondere objecten te worden," voegt Vora toe. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie