Recessie afgewend: wat is dan de reden van al die massaontslagen?

Recessie afgewend: wat is dan de reden van al die massaontslagen?

Redactie Baaz
Ondanks grote tekorten op de arbeidsmarkt is er bij veel organisaties juist sprake van ontslagen. Ronald de Zoete, Managing Director van headhuntersbureau Badenoch + Clark, weet wel hoe dat komt. “Bedrijven hebben tegenwoordig veel meer behoefte aan professionals met skills die passen bij deze tijd.”

Het oogt tegenstrijdig. Aan de ene kant doet de economie het ondanks de torenhoge inflatiecijfers best goed. De jongste CBS-cijfers laten zien dat het bbp in het laatste kwartaal van 2022 met 0,6 procent groeide. Ook is er bijna geen sector meer te vinden zonder personeelstekorten. Zorg, onderwijs, bouw, techniek, kinderopvang, horeca en de politie: al deze branches zijn recent in het nieuws geweest vanwege hun schreeuw om personeel.

Aan de andere kant lees je geregeld over opvallende ontslagrondes. Zoals bij Mercedes-Benz, waar bij de Nederlandse klantenservice honderden banen verdwijnen. Ook bij PostNL worden honderden banen geschrapt. In het buitenland is het overigens niet veel beter. Ontslagrondes zijn bijna aan de orde van de dag bij techreuzen als Dell, Microsoft, Google, Amazon en Meta.

Mismatch in competenties en skills

Wat is er nou precies aan de hand in de markt? Ronald de Zoete, Managing Director van Badenoch + Clark, heeft een duidelijke visie op de genoemde ontwikkelingen. “Die talrijke ontslagen komen in feite neer op een mismatch tussen de competenties en skills die organisaties nodig hebben én de competenties en skills die ze in huis hebben. Met andere woorden, bedrijven hebben tegenwoordig veel meer behoefte aan professionals met andere skills, die passen bij deze tijd.”

Verandering als constante

De status quo anno 2023 bij dit alles is verandering. “De enige constante waar bedrijven nu mee te maken hebben, is verandering”, zegt De Zoete. Of je het transitie, transformatie, herstructurering, groei, change management of wat dan ook noemt, organisaties hebben met verandering te maken. Vaak onder invloed van nieuwe, innovatieve technologieën. “En het punt is dat veel van de huidige werknemers van die bedrijven niet mee kunnen met die verandering, simpelweg omdat ze de competenties en skills niet bezitten. Of niet mee wíllen, waardoor er weerstand ontstaat. Veel werknemers die al tien, twintig jaar voor dezelfde organisatie werken, leveren een andere waarde dan vroeger. Daarom zie je nu al die ontslagen om je heen. Want de groei van dergelijke bedrijven stagneert, ze kunnen zich niet goed aanpassen aan de eisen van de huidige markt.”

Grote vraag naar consultants

Eigenlijk gaat de ene trend – het ontslag en outplacement van vele werknemers – gepaard met een andere. Namelijk de zoektocht naar werknemers die wél met verandering kunnen omgaan, die IT-savvy zijn, de kansen van AI zien, die dus over andere skills en competenties beschikken. Niet zelden zijn dat professionals afkomstig uit de consultancywereld. “Zij zijn gewend om met die continue verandering om te gaan, dat maakt ze zo gewild.”

Bemiddelen voor vaste en tijdelijke posities

Badenoch + Clark is gespecialiseerd in het bemiddelen van experts afkomstig uit de consultancymarkt richting het bedrijfsleven. “Enerzijds zijn dat voormalige adviseurs uit de consultancy die kiezen voor een vaste baan in het bedrijfsleven. Of dat nu een start-up, scale-up of corporate organisatie is. Anderzijds zijn het zzp’ers in medior en senior rollen die hun kennis en ervaring tijdelijk willen aanbieden aan organisaties. Wij bemiddelen hen voor interim functies. Denk aan tijdelijke professionals voor het opzetten van een project, het bedenken van een nieuwe strategie, het opnieuw inrichten van processen, of het veranderen van een bedrijfscultuur.” De onderliggende boodschap van De Zoete: check je huidige personeel zo snel mogelijk op deze veranderkracht. Willen en kunnen je werknemers mee met de dynamiek van 2023?

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie