Recent onderzoek: helft Gen Z’ers denkt 'niet goed genoeg te zijn' in hun werk

Recent onderzoek: helft Gen Z’ers denkt 'niet goed genoeg te zijn' in hun werk

Redactie Baaz

Generatie Z is sinds de pandemie onzekerder geworden over hun professionele capaciteiten dan oudere generaties, zo blijkt uit nieuw onderzoek van LinkedIn. 37% van de ondervraagden tussen de 16-24 jaar geeft aan dat zij nu meer aan hun kwaliteiten op het werk twijfelen dan vóór de pandemie, terwijl slechts 4% van de 55-plussers hetzelfde zegt. Het ‘imposter syndroom’ kan zomaar de oorzaak zijn: bijna de helft (48%) van deze Generatie Z groep geeft aan het gevoel te hebben ‘niet goed genoeg te zijn’ in wat ze doen. 

Het onderzoek onder ruim 1.000 professionals in Nederland geeft inzicht in het vertrouwen in de arbeidsmarkt van professionals, hun carrièreverloop en de doorslaggevende factoren bij het zoeken naar een nieuwe baan. Een groot deel van Generatie Z twijfelt over hun loopbaan en carrière en tweederde (66%) overweegt zelfs om dit jaar van baan te wisselen. “De pandemie trekt een wissel op deze jongste generatie werkenden. Omdat zij voornamelijk op afstand hun loopbaan starten, krijgen zij minder persoonlijke begeleiding dan de generaties die hun carrière op kantoor zijn gestart. Dit kan effect hebben op hun zelfvertrouwen”, aldus Marcel Molenaar, Country Director LinkedIn Nederland.

Job switch

Ondanks de onzekerheid is het opvallend dat meer dan de helft (54%) van deze leeftijdsgroep die tijdens de pandemie van baan veranderde, zei dat dit hun zelfvertrouwen verbeterde. Een job switch kan dus zorgen voor een boost. Opvallend is ook dat een derde (33%) aangeeft dat de toename van flexibel werken hen meer vertrouwen geeft in het vinden van een nieuwe baan.

LinkedIn analyseerde daarom voor werkzoekenden miljoenen vacatures op het platform, wat resulteert in de top 10 snelst groeiende banen in Nederland. De data van de ranglijst laat zien dat vooral banen in de transport, logistiek en IT de lijst domineren:

  • Expediteur
  • Machine Learning Engineer
  • Engineer Robotica
  • Verantwoordelijke Business Development
  • Data Engineer
  • Studie Adviseur
  • Privacy Medewerker
  • Analist Business Operations
  • Import/export Specialist
  • Software account executive

Andere werkopvatting

Naast het vertrouwen toont het onderzoek ook verschillen in de prioriteiten van Generatie Z, in vergelijking tot oudere generaties. Zo blijkt dat 39% van de Gen Z generatie zich sinds de pandemie liever concentreert op hun persoonlijke leven dan op hun professionele carrière. Ook is salaris minder belangrijk: slechts 43% van de respondenten tussen de 16 en 24 jaar vindt het salaris een belangrijke overweging om te solliciteren. Daarnaast is de mogelijkheid om flexibel te kunnen werken voor 31% van de Gen Z respondenten de tweede belangrijke factor. 

René Boender, Gen Z-expert en auteur van het boek ‘Gen Z: Verlangen naar verandering': “Gen Z staat over het algemeen bekend als een groep die positief in het leven staat en zelfverzekerd is. Deze huidige onzekerheid is dus des te opvallender en zou een bijwerking kunnen zijn van de coronapandemie. Dat Gen Z in 2022 van baan wil switchen is geen verrassing: de markt ligt aan hun voeten. Ze kunnen zelf bepalen waar, wanneer en met wie ze willen werken. Deze generatie wil zich, meer dan andere generaties, breed ontwikkelen en concentreren op de balans tussen hun professionele en hun persoonlijke leven. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarin belangrijk, salaris is geen harde eis meer. Met andere woorden: ze willen het leuk hebben. Mijn tip voor werkgevers? Groei mee met deze flexibele werkopvatting van Gen Z’ers!“

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie