Producentenvertrouwen industrie wederom gedaald

Fenna Kiebert
Het producentenvertrouwen in de industrie is in juni verder afgenomen. Het vertrouwen ging van 4,7 procent in mei, naar 3,3 procent in juni, blijkt uit onderzoek van het CBS. Het percentage van juni is het laagste niveau in bijna 3 jaar. 

Producenten in de industrie waren in juni negatiever over de verwachte bedrijvigheid, orderportefeuille en de voorraden gereed product. Een grote groep ondernemers vindt de orderpositie groot, groter dan het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vindt. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen, dan ondernemers die verwachten dat hun productie toeneemt. 

LEES OOK: CO2-belasting voor vervuilende industrie

Het gemiddelde producentenvertrouwen in de industrie van de afgelopen twintig jaar is 1,0 procent. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde met 10,9 procent en in februari 2009 de laagste waarde met maar liefst -23,5 procent.

Textielindustrie wel positief

Hoewel het producentenvertrouwen in de meeste branches daalde, waren de producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie in juni juist optimistisch. 

Vertrouwen Duitsland

Omdat Duitsland een belangrijke afzetmarkt is voor de Nederlandse industrie, is het van groot belang dat de Duitse ondernemers er vertrouwen in hebben. Helaas daalde het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) in juni weer, wat al voor de tiende maand op een rij het geval is. 

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna