Pesten op de werkvloer: 200 zelfmoorden per jaar

Redactie Baaz

Pesten gaat vaak over van schoolplein naar werkvloer. Onderzoek wijst uit dat 200 zelfmoorden per jaar direct resultaat zijn van pesterijen op kantoor. Asociaal gedrag belemmert overigens niet alleen kwaliteit van leven: productie en algemene efficiëntie lijden tevens in een ongezonde werksfeer. De kans is groot dat óók jouw werknemers onderling pesten, maar wat is hieraan te doen?

'200 zelfmoorden per jaar zijn direct te herleiden naar pesten op het werk', vertelt Laura Willemse van Pesten op de Werkvloer. Van elke drie bedrijven, treft maar een enkeling maatregelen bij pestgedrag. Onbespreekbaar en met grote gevolgen: recentelijk onderzoek wijst op de lugubere uitkomst van getreiter op werk.

Elk bedrijf krijgt ermee te maken, maar tè weinig werkgevers pakken het probleem aan. 10 procent van de werkende Nederlanders geeft aan regelmatig slachtoffer te zijn van pesten; ongeacht de branche tonen de cijfers een gelijke hoeveelheid.


Eerder schreven we over de tips en trucs voor het schieten van de perfecte productfoto's. High speed fotografie speelt daarbij een gigantische rol. In productfotografie gaat het om details. Zeker wanneer je voor een opdrachtgever werkt, is het zaak een goed team om je heen te verzamelen, zoals voor de styling en eventueel nabewerking. Er zijn veel aantrekkelijke commerciele foto’s voor drankmerken, zoals likeur, bier en limonade. Maar het is een specifieke tak van sport, waar we wat praktische tips voor verzameld hebben. Sommigen specifiek, andere toepasbaar op alle vormen van (product)fotografie. Zorg ervoor dat je de dag voor een belangrijke, commerciële shoot vrij houdt om je opstelling te maken. Zo heb je tijd om te testen en aanpassingen te maken, voordat er klanten in de studio staan. Zo haal je een hoop druk van je eigen schouders en ben je startklaar voor de klant. Maak eerst één belichtingsinstelling voor de gehele setting. Richt je vervolgens op specifieke delen, zonder iets aan de opstelling te veranderen. Stel je camera in op deze instellingen, zodat je foto’s met verschillende belichtingen krijgt. Voeg ze later samen in Photoshop. De verschillen kunnen heel minimaal zijn, in productfotografie is subtiliteit erg belangrijk. Probeer je opstelling zoveel mogelijk te behouden en zo min mogelijk te verplaatsen tijdens de shoot. Wil je dus minder vloeistof in de glazen? Gebruik dan een pipetje of oogdruppelaar, in plaats van het glas weg te halen. Het moet vet- en druppelvrij terug, wat even duurt. Inmiddels zullen eventuele ijsblokjes smelten, etc. Snel en slim werken is key.

Laura verklaart: 'Op kantoor werken ‘professionals’. Bedrijven vinden het moeilijk om onder ogen te zien dat hun professionele medewerkers elkaar zouden kunnen pesten. Werkstress is een probleem dat op kantoren voorkomt, maar daar wordt gemakkelijker over gepraat. Hard werken is namelijk een goede intentie. Pesten daarentegen wordt geassocieerd met kinderlijk gedrag en biedt minder oplossing.'

Aanpakken de enige oplossing

Heb je mensen in dienst, dan is de kans dus groot dat ook jouw werknemers onderling elkander pesten. Weten is het halve werk, maar wat doe je er aan? Laura verklaart: 'Er moet een duidelijke route te bewandelen zijn voor werknemers die pesten willen rapporteren.' Zij beaamt dat - naast bewustwording - een praktische aanpak belangrijk is. Werknemers moeten zich comfortabel genoeg voelen om getreiter aan te kaarten, zonder angst voor repercussies. Een werkgever moet als eerste bewust worden van het gepest, vervolgens aandacht tonen - en tot slot mogelijk sancties treffen. Voor een gedetailleerd plan van aanpak klik je hier.

Suïcide is tragisch, maar de gevolgen reiken verder dan dit uiterste. 'Mensen willen niet op een kantoor werken waar er een cultuur heerst van pesten. Werknemers blijven hier niet lang. Goed functioneren is afhankelijk van loyale werknemers, maar bij een slechte werksfeer zoeken werkenden hun brood liever elders.'

Een beetje plagen is niet erg; iedereen komt wel eens aan de beurt. Hoofdzaak voor werkgevers is attent te blijven en een duidelijke grens aan te geven. Laat het niet over aan jouw werknemers. Geef het goede voorbeeld: wees preventief, niet reactief.

Meer informatie en het oorspronkelijke artikel vindt je op Viking Direct.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie