Pensioen en AOW: waarom moet ik ineens veel meer bijbetalen?

Pensioen en AOW: waarom moet ik ineens veel meer bijbetalen?

Redactie Baaz

Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd verandert er veel. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook financieel gezien. Je ontvangt niet alleen AOW, maar ook een bedrag uit jouw pensioenpotje. Dit samen zorgt ervoor dat jij kan stoppen met werken. Toch zien we ook geregeld dat mensen een onverwacht hoge naheffing van de Belastingdienst ontvangen over het eerste pensioenjaar. Waarom moet je ineens zoveel meer AOW en pensioen belasting bijbetalen en hoe voorkom je dat dit volgend jaar opnieuw gebeurt?

Langer doorwerken

Wat is er veranderd sinds je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt? In de meeste gevallen betekent dit dat mensen direct met pensioen gaan. Echter, niet altijd. Er zijn ook nog genoeg mensen die beslissen om nog wat langer door te werken. Dit kan zeker lonen. Na de pensionering hoef je namelijk geen AOW-premie meer te betalen. Daardoor blijft er netto meer over van je loonstrookje. Daarnaast kom je ook in een lager belastingtarief terecht. Daardoor geniet je dus van een hoger netto-inkomen.

Toch moet er ook rekening worden gehouden met het bijbetalen van belasting. Als je naast je standaard salaris immers ook AOW en aanvullend pensioen ontvangt, moet je dit aangeven als extra inkomsten. Hier moet je nog een deel belasting over betalen. Daardoor lijkt het misschien ineens een enorm bedrag wat je na het eerste jaar moet betalen, maar alles bij elkaar opgeteld ben je financieel voordeliger uit als je langer doorwerkt. Wel is het slim om hier rekening mee te houden, zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan en al iedere maand een deel van je salaris weg kunt leggen.

Hoge heffing aan het einde van het jaar voorkomen

Als je er niet op berekend bent, kan zo’n hoge heffing aan het einde van het jaar knap vervelend zijn. Als je dit wilt voorkomen is het dan ook belangrijk om eerst goed uit te zoeken waar jouw inkomsten vandaan komen en op welke inkomsten nog niet (voldoende) belasting wordt ingehouden. Je kunt er voor kiezen om de voorlopige aanslag van de Belastingdienst in te vullen. Hierbij wordt gevraagd om iedere maand een extra bedrag aan de belasting te betalen. Dat lijkt vervelend, maar hiermee voorkom je wel dat je achteraf voor een enorm geldbedrag komt te staan. Nu betaal je iedere keer een klein beetje. Dat voelt een stuk prettiger in de portemonnee.

Mag ik bijverdienen als ik eerder met pensioen ga?

Sommige mensen kiezen ervoor om eerder met pensioen te gaan, maar beslissen dan wel om later wat extra bij te verdienen. In principe hoeft dit geen gevolgen te hebben voor je pensioen. Dat geldt echter alleen als je binnen 5 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen gaat. In dat geval kan je zonder problemen nog wat extra bijverdienen naast je pensioen. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat je ook dan wat extra belasting over je verdiensten zult betalen.

Is het mogelijk om meer dan vijf jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen te gaan? Dan is het opletten geblazen. Bijverdienen kan in dit geval namelijk ernstige gevolgen hebben voor je pensioen. Als je

toch wilt bijverdienen, is het goed om eerst contact op te nemen met je pensioenuitvoerder en alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie