Pelletkachel kopen? De ‘beste ooit’ is slim, geurloos en kan 1 miljoen houtkachels vervangen

Pelletkachel kopen? De ‘beste ooit’ is slim, geurloos en kan 1 miljoen houtkachels vervangen

Redactie Baaz

In veel woonwijken is er overlast door vieze houtkachels, maar een gloednieuw apparaat van BlueSolid verhelpt dat probleem. De slimme, stille en met filters uitgeruste ‘nieuwe generatie’ pelletkachel heeft exact dezelfde sfeer als een houtkachel. Een pelletkachel kopen loont: 100% verwarmen, 0% overlast.

De ultieme gadget tegen houtrookgeur  

Houtkachels en pelletkachels verschillen van elkaar. Een houtkachel brandt op hout en de stoker zelf zorgt altijd voor variërende verbrandingscondities. Een pelletkachel brandt op speciaal samengestelde houtkorrels en een ingebouwde computer waarborgt perfecte verbrandingscondities. Dat is waar de pelletkachel het ‘wint’ van een houtkachel: een persoon kan nooit de computer evenaren, laat staan constant.

BlueSolid, al jaren marktleider in pelletkachels, doet er nu nog een schepje bovenop. De internationaal ervaren product engineers van het bedrijf ontwikkelden de ‘beste pelletkachel ooit’. Deze nieuwe generatie pelletkachel is als eerste ter wereld geschikt voor een katalytisch houtrookfilter. Dit is de ultieme gadget tegen houtrookgeur: de buren ruiken niks meer, 0% overlast. Zo kun je gerust de kachel aanzetten zonder gedoe of overlast in de wijk.

Geen fijnstof in huis 

Wist je dat je alleen al braden en wokken in huis tot fijnstof leidt? Uit experimenten in het laboratorium van TNO blijkt dat voor een goede afzuiging minimaal een capaciteit van 300 m3/uur nodig is tijdens het koken. Veel huizen halen die capaciteit niet. Ook houtkachels zorgen voor fijnstof. De meeste fijnstof gaat via de afvoerpijp naar buiten. Maar als je het deurtje opent om houtblokken bij te vullen, kan er ook fijnstof in de woonkamer komen.

Bij een pelletkachel is daar geen sprake van. Een pelletkachel bevat een continu draaiende pelletmotor. Die motor doseert de juiste hoeveelheid houtpellets. Daardoor kan de pelletkachel urenlang zelfstandig blijven branden. De deur van de kachel blijft gewoon dicht.

Pelletkachel voor schonere lucht in Nederland 

Een houtkachel stoot onder perfecte omstandigheden 40 milligram per kuub fijnstof uit, een pelletkachel 20. Maar bij een houtkachel zijn de omstandigheden bijna nooit perfect, aangezien een mens nooit elke handeling 100% hetzelfde kan herhalen. Dus zie je in de praktijk zomaar hogere pieken. BlueSolid ontwikkelt een elektrostatisch filter als het beste fijnstoffilter. Dat bekent nog minder fijnstof dan 20 milligram: 4 tot 10 milligram. Dit leidt tot 4.000.000 kilo minder fijnstof op jaarbasis in Nederland als je alle houtkachels vervangt.  

Nieuwe generatie pelletkachel kopen

Er was in het verleden weleens kritiek op pelletkachels en afvoermethodes. Zo zouden rookgassen bij een geveldoorvoer onder zeldzame omstandigheden terug de kamer in kunnen komen. Oudere kachels hadden luchtopeningen naar de kamer. Maar de nieuwe generatie pelletkachels (NextGen, NextElite en NextWoody) zijn ‘gesloten’ pelletkachels. Wanneer je de geveldoorvoer concentrisch verzorgt, kan er nooit rook in de kamer komen. 

Pelletkachel kopen: slimme apparaten

De pelletkachels van BlueSolid tover je met de wifimodule om tot slimme apparaten. Zo zijn zowel de NextGen als de NextElite en de NextWoody ‘Amazon Alexa’ en ‘Google Home’ ready. Je kunt de pelletkachel aanzetten met je smartphone. Zo wordt het heel eenvoudig lekker warm in huis. Dat is toch even iets anders dan met houtblokken slepen. Je kunt op de bank blijven liggen, je hoeft niet te zwoegen. Je nieuwe slimme apparaat regelt het voor je. 

Intussen zijn er cursussen, bijeenkomsten en leerscholen voor bezitters van houtkachels. In alle macht wordt er gewerkt aan een soort erkenning als ‘groene stoker’. Dat wil zeggen dat de mens zo goed en ‘groen’ mogelijk stookt. De bedoelingen zijn goed, maar een houtkachel en de mens blijven vervuilender en minder efficiënt dan de pelletkachel en de computer. Geen cursus kan op tegen het slimme apparaat dat nu al steeds meer houtkachels vervangt.

100% de sfeer van een houtkachel: hoe dan?

De beste pelletkachel ooit van BlueSolid rekent ook af met een esthetisch probleem. Bezitters van houtkachels gaven vroeger kritiek op het gebrek aan sfeer bij de pelletkachel. En dat viel toen te begrijpen: bij houtkachels zie je houtblokken in de kachel liggen. Dat heeft charme en dat geeft veel sfeer. Bij pelletkachels zag je enkel de vlam, omdat die kleine houtkorrels in de branderbak verdwijnen. Dit alles is intussen opgelost, maar hoe dan?

Na veel onderzoek en ontwikkeling kwamen de product engineers van BlueSolid met WoodFriend houtblokken. Dit zijn designblokken die je voor de sier in de nieuwe generatie pelletkachel plaatst. Ze zijn optisch niet van echt te onderscheiden. Daarmee waarborgen ze de sfeer: je ziet de vlam bij houtblokken. Sceptische bezitters van houtkachels stapten hierdoor alsnog massaal over op pelletkachels, ook wel de ‘houtkachel op pellets’ genoemd.

Houten deurgreep en houtvoorraad onder de deur

Alsof houtblokken nog niet genoeg waren, heeft BlueSolid meer innovaties. De pelletkachels NextElite en NextWoody kunnen worden voorzien van een NextHandle houten deurgreep. Dit geeft beide kachels nog meer karakter. Verder valt de NextWoody – de meest gekozen vervanger van de houtkachel – uit te breiden met LazyWood. LazyWood is de naam voor de ogenschijnlijke houtvoorraad onder de deur van de pelletkachel. Dit alles voor nog meer sfeer en beleving. 

Gave gadget: wellnessgeur via je pelletkachel 

Van houtrookfilter tot fijnstoffilter en van WoodFriend tot LazyWood, BlueSolid strooit zichtbaar met vernieuwingen. Maar één nieuwe gave gadget is nog niet genoemd: PelletWellness, een inlegblok voor een aparte ruimte bovenin je pelletkachel. Daar dient het inlegblok als geurdrager voor harmoniserende, kalmerende of stimulerende (opgiet)geuren. BlueSolid verkoopt dan ook bijbehorende wellness-geuren die een ‘sauna-opgieting-beleving’ mogelijk maken. 

Automatische stand-by voor nog meer gemak

Als je een houtkachel aanzet, wordt het warm in huis. Het wordt soms ook zomaar té warm. Het is dan best een vuil en moeizaam karweitje om de houtkachel uit te maken. En dat na al het werk om de kachel aan te krijgen… Bij de pelletkachels zit automatische stand-by. De kachel kan automatisch uit als de ingestelde maximumtemperatuur is bereikt. Vervolgens gaat de kachel ook zelf weer aan wanneer het koel(er) dreigt te worden. Zo is het altijd comfortabel warm.

Stille pelletkachel, natuurlijke convectie (optie)

De pelletkachels bevatten ventilatoren. Die kunnen een geluid maken, net als je koelkast. Tegenwoordig zijn pelletkachels steeds stiller. Bovendien heb je de optie tot natuurlijke convectie: als je de pelletkachel in de Eco-stand zet, dan is er geen ventilator nodig. Verder hebben de pelletkachels een ‘Silent Stop’. Dit houdt in dat ze langzaam uitblazen, waar ze vroeger veel lawaai maakten. Al met al zijn oude bezwaren tegen pelletkachels weggenomen. 

Proces pelletkachel kopen

Een oude pelletkachel kopen kan bij veel verschillende partijen. Een nieuwe generatie pelletkachel kopen met Pellet-ABC, WoodFriend of PelletWellness kan alleen bij marktleider BlueSolid. Die partij heeft een webshop en levert aan Nederland en België. Bij het online bestellen kan er ook voor installatie gekozen worden. Vanwege de grote drukte installeert BlueSolid op dit moment alleen in Regio Noord en Regio Midden (van Nederland). 

Als je een pelletkachel koopt, houd dan rekening met de afvoer. Veel voorschriften zijn gebaseerd op houtkachels, maar die werken anders. Honden en katten zijn allebei dieren, maar die behandel je evengoed anders. Voor nieuwe generatie pelletkachels geldt dat een afvoer door de gevel het beste werkt. Dat is mogelijk wanneer je de kachel voorziet van de filters. Ook moet je de concentrische methode toepassen. In een artikel gaat de marktleider in op het Bbl. 

Samenvatting

 • In veel woonwijken is er overlast door vieze en vervuilende houtkachels die fijnstof uitstoten.
   
 • Dankzij nieuwe generatie pelletkachels met een houtrookfilter is er 0% sprake van overlast.
   
 • Bij een pelletkachel hoeft de deur tijdens het branden niet open, er komt geen fijnstof in huis.
   
 • De pelletkachel is sowieso al veel schoner dan een houtkachel, helemaal mét fijnstoffilter.
   
 • Als de pelletkachel 1 miljoen houtkachels vervangt, betekent dat 4.000.000 kilo minder fijnstof
   
 • Bij een concentrisch aangesloten ‘gesloten’ pelletkachel komt er nooit rook in de kamer.
   
 • Slimme pelletkachels zullen altijd beter en schoner presteren dan houtkachels en mensen.
   
 • Dankzij esthetische houtblokken, deurgrepen en houtvoorraden heb je 100% dezelfde sfeer
   
 • Met PelletWellness creëer je een sauna-opgieting-beleving in huis: heerlijke geuren in de kamer
   
 • Nooit meer gedoe rond het aanzetten en doven van een kachel door de automatische stand-by
   
 • Dankzij optionele natuurlijke convectie en ‘Silent Stop’-functie zijn pelletkachels nog stiller
   
 • Alleen BlueSolid biedt nieuwe generatie pelletkachels met diverse innovaties en voordelen aan
   
 • Een geveldoorvoer is voor deze generatie pelletkachels een goede oplossing en is mogelijk
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie