Out now: Baaz 1.2020

Geert van der Klugt
De eerste Baaz Magazine van 2020 ligt op de deurmat. We spreken de meest toonaangevende ondernemers van het moment. Niet om gezellig te babbelen, maar het verhaal achter hun succes te ontdekken; na te lopen welke stappen en uitdagingen voorafgaan aan het opschalen en staande houden van een bedrijf. Stappen waarmee jij het aangevangen jaar met een vertrouwde, frisse blik tegemoet gaat. Verhalen waarmee jij onnodige ondernemersvalkuilen vermijdt.

Ondernemen leer je niet op school. De praktijk onderstreept dat de meest succesvolle bedrijven hun positie te danken hebben aan leiderschap dat durft te vallen, op te staan en te overwinnen. Maar het lef om kansen te nemen is geen aangeboren eigenschap. Het lef om kansen te nemen creëer je samen.

Risico’s aangaan is weggelegd voor diegenen met een stevige bedrijfsbasis. Innovatie is geen voorwaarde voor, maar gevolg van succes. Wankelt jouw team of organisatie op drie poten en val je keihard op je gezicht? Einde van het verhaal. Land je op een vangnet? Dan kom je er met een kneuzing vanaf. Op een gekneusd been valt te staan. En met een geheeld been valt te overwinnen.

Baaz, hét platform voor Nederlandse MKB’ers, ZZP’ers en ondernemende denkers, voorziet in dat vangnet.

Het onderstaande is slechts een marge van het aantal interviews en achtergronden dat je in deze bomvolle editie terugvindt. Nog geen abonnee? Navigeer naar deze pagina en ontvang het magazine viermaal per jaar. Specifieke edities nabestellen? Dat doe je hier.


Eindbaaz
Phill Robinson, CEO van Exact en parkinson-patiënt

Phill Robinson, CEO van Exact, droeg twee jaar lang een geheim. Gedurende die twee jaar leidde hij Exact naar een aanhoudende groei van elf procent. Gedurende die twee jaar overtrof hij de verwachtingen van investeerders en collega’s. En gedurende die twee jaar leed hij, zonder dat iemand het wist, aan de ziekte van Parkinson. Eind 2019 openbaarde Robinson zijn diagnose. Een verrassende openbaring voor een leider van zijn statuur; de stuurman van een bedrijf dat 500.000 bedrijven met zijn software ondersteunt. Stelt de ziekte een mens niet gigantisch kwetsbaar? Kan een Parkinson-patiënt wel leidinggeven aan zo'n grote organisatie? Groffe aannames. Tevens de reden voor zijn openbaring: die vooroordelen moeten de wereld uit.

Interview
Dit is hoe Tijmen Bos Zandvoort uitverkocht

Eind 2019 spraken we Max Verstappen, één van de coureurs die van 1 tot en met 3 mei de Dutch Grand Prix-arena van Zandvoort betreedt. Zijn doel? De eerste Nederlandse Formule 1-kampioen worden. Tijmen Bos werd een poos daarvoor aangesteld als Commercieel Directeur van de Dutch Grand Prix. En ook Bos wilt een kampioen worden, blijkt niet lang nadat we met de rasondernemer, voormalige CCO van Talpa Radio en CEO van Sky Radio Group in gesprek gaan. Verschillen zijn er wel, want waar Verstappen op het asfalt topsport beoefent, doet Bos dat - samen met zijn team - vanuit de marketingcockpit. Toch is één ding is zeker: topsporters zijn het beiden.

Gastexpert
Financieel succes in 2020: het MKB moet vooruit

2019 was een uitdagend jaar voor de Nederlandse ondernemer. Veel MKB’ers toonden weinig vertrouwen in het beleid van de overheid, er heerste onzekerheid rondom Brexit en het vertrouwen in de banken was laag. Het is cruciaal om te blijven investeren in innovatie en groei om alle snelle veranderingen bij te kunnen blijven, maar Nederlandse MKB’ers blijven de nodige uitdagingen ervaren bij het realiseren van deze doelstellingen. Wat kan jij doen voor méér succes in 2020?

Kickstart
CUT ’N GO

Hoe blijf je origineel in de 21e eeuw? Keihard doorzetten. Laurens van Wesep is verantwoordelijk voor de groei van startup CUT ’N GO. Het kappersconcept is op diverse Nederlandse stations te vinden en levert snelle coupes voor de mobiele mens. Je kunt het zo gek niet bedenken en Van Wesep brengt het tot leven. Baaz nodigde de creatieveling uit voor een gesprek. Daarmee brengen we niet alleen de uitdagingen van een jonge ondernemer, maar evengoed zijn oplossingen in kaart.

Interview
Van Brakel over innovatie

Serieondernemer Arko van Brakel is verantwoordelijk voor de oprichting van namen als Nieuwe Helden, REvents, PuntEdu, Jamby en Euronet Internet, de eerste commerciële internetprovider van Nederland. Van Brakel kan niet stilzitten. Een uitstekende competentie, want wanneer Van Brakel beweegt, dan beweegt Van Brakel succesvol. Onlangs bundelde hij meer dan twintig jaar aan ondernemerservaring in één boek. Titel ‘Ondernemen met impact’ vliegt over de toonbanken. Hoog tijd voor een gesprek.

Gastexpert
De snelst groeiende scale-ups van het moment

Erasmus Universiteit heeft via haar Erasmus Centre for Entrepreneurship de grootste academische onderzoeksgroep op gebied van ondernemerschap in Europa samengesteld. De voortvloeiende onderzoeksresultaten worden elk jaar gepresenteerd in een ScaleUp Dashboard. Dit dashboard geeft inzicht in hoe het ervoor staat met de groei van bedrijven in Nederland. Hoeveel scale-ups zijn erbij gekomen? Hoeveel banen hebben zij gecreëerd? Waar zijn de meeste scale-ups gevestigd? En misschien nog wel het belangrijkste van al: welke kenmerken hebben de hardste groeiers in gemeen?

Gastexpert
Weg met de overwerkcultuur

Druk. We zijn het allemaal tegenwoordig. Op hoeveel goede voornemens-lijstjes prijkt bovenaan niet ‘meer balans tussen werk en privé’? Dat is niet gek, want in Nederland is het aandeel mensen dat overwerkt relatief hoog. Toch wordt het steeds duidelijker dat een overwerkcultuur bedrijfssucces in de weg kan komen te staan. Een probleem, want het veranderen van een bedrijfscultuur is gigantisch uitdagend. Omdat de te behalen winst eveneens gigantisch is, nodigden we gastexpert Linda Aiello uit voor haar verhaal.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert