Opgelet, dit zijn de drie fundamentele transformaties...

Opgelet, dit zijn de drie fundamentele transformaties...

Redactie Baaz
We leven niet meer in een tijdperk van verandering maar naderen een volledig ander tijdperk, zo luidt de stelling van transitie-expert Jan Rotmans.

Hij schreef het boek Verandering van tijdperk waarvan nu de volledig herziene editie in het Engels is verschenen: Change of era. Rotmans beschrijft de transitie die we doormaken aan de hand van internationale voorbeelden uit het onderwijs, de zorg en de financiële sector en schetst een soms ontluisterend beeld van de toekomst.  

Radicale verandering in zicht

Rotmans laat zien dat er wereldwijd drie fundamentele transformaties gaande zijn. Ten eerste maakt de verticale hiërarchie steeds vaker plaats voor communities en netwerken. Ten tweede is onze economie digitaal en niet meer alleen gecentraliseerd maar ook gedecentraliseerd. Ten derde zien we een verschuiving van macht. De macht van kennis, expertise en netwerken die van onderop opwelt, wordt steeds groter. Deze drie transities zijn de voorbode voor radicale verandering. 

De nieuwe orde

De auteur beschrijft in zijn boek hoe de nieuwe orde eruit zal zien: pragmatisch, divers en diffuus en aangestuurd door nieuwe waarden, zo voorspelt Rotmans. Aan de wieg van deze nieuwe orde staat het groeiende aantal (sociale) burgerinitiatieven, opgezet door bevlogen sociale ondernemers. De manier waarop deze initiatieven de samenleving op sociaal vlak beïnvloeden, zal uiteindelijk ook effect hebben op de wereldeconomie. De economie zal zich steeds verder decentraliseren en digitaliseren. 

Burgerinitiatieven aangaande transformaties

Rotmans illustreert zijn boeiende betoog aan de hand van inspirerende voorbeelden van burgerinitiatieven en economische ontwikkelingen uit binnen- en buitenland. De Bitcoin is hiervan een goed voorbeeld. De digitale munt dankt haar bestaan aan nieuwe technologieën en de hands-on mentaliteit van betrokken individuen. Zo zijn het stuk voor stuk voorbeelden die tot de verbeelding spreken en laten zien welk een razend interessante periode voor ons ligt.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie