Open Source, wat heb je daar nu aan?

Open Source, wat heb je daar nu aan?

Redactie Baaz

In een artikel op Nu.nl Zakelijk werd Covide als n van de tien onmisbare Open Source programma's benoemd. De vraag is echter: Open Source, wat heb je daar nu aan?

Zonder dat je het misschien beseft heeft Open Source de afgelopen jaren een enorme opgang gemaakt. Het internet draait voor het grootste deel op open standaarden en open source software. Het onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2013 maar liefst 90% van alle Cloud Computing leveranciers gebruik maakt van open source software. Open Source moet dus iets heel bijzonders te bieden hebben. 


Gratis' is niet de essentie van Open Source
Voor Open Source software hoeft meestal niet te worden betaald en zijn er sowieso geen jaarlijks terugkerende licentiekosten. Toch is 'gratis' niet de essentie van Open Source. De essentie van Open Source is dat de broncode voor iedereen beschikbaar is, in plaats van alleen voor de leverancier en dat Open Source gebruik maakt van open standaarden. Door het ontbreken van deze zogenaamde "vendor lock-in" kunnen ook andere leveranciers de software uitbreiden, aanpassen en daarop aansluiten en zijn geen ingewikkelde juridische constructies noodzakelijk om gebruikers te beschermen voor het geval dat de leverancier in de problemen komt.

Onmisbaar?
Vlak voor de Kerstdagen werd op Nu.nl Zakelijk in het kader van het daar opgezette Open Source Dossier een Wereld Top Tien gepresenteerd van onmisbare Open Source programma's. Tussen bekende namen als Linux en OpenOffice stond ook het Nederlandse Covide, dat een totaaloplossing met CRM, CMS, SEO, groupware en telefooncentrale biedt.
Open Source software maakt bedrijven veel minder afhankelijk van leveranciers, bovendien hoeft er minder geld de deur uit aan licentiekosten. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar je moet de software normaal gesproken wel zelf onderhouden, installeren en beheren. Bovendien moet u zich afvragen hoe de support is geregeld. Want wie is eigenlijk de leverancier van de open source software en wie draagt zorg voor de kwaliteit?

Cloud Computing
De tegenstanders van Open Source benadrukken dat je teveel zaken zelf moet regelen met Open Source.
Met Cloud Computing worden al deze problemen in één keer opgelost. Het eerder genoemde Covide is hier een mooi voorbeeld van. Klanten kunnen op elk moment en vanaf elke plek via internet het pakket gebruiken. Het is altijd up-to-date en er zijn geen licentie, installatie of beheerkosten. Per maand beslis je of je de service nodig hebt en met hoeveel gebruikers. Over vijf jaar weten we hopelijk niet meer beter.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie