Drie redenen waarom Open Source ook voor ondernemers de toekomst is

Drie redenen waarom Open Source ook voor ondernemers de toekomst is

Redactie Baaz

In 1983 besloot de programmeur Richard Stallman om een open source besturingssysteem te maken dat door iedere gebruiker kon worden gelezen en gewijzigd. Aldus startte hij het GNU Project en stichtte de vrije software beweging, met het doel ervoor te zorgen dat mensen de vrijheid zouden hebben om te weten hoe het systeem werkte.

Sindsdien is open source software een steeds grotere plaats gaan innemen in het dagelijks leven van ondernemers. Het gebruik van open source software kan voordelen opleveren ten opzichte van closed source software. Wil je weten wat ze zijn? Lees verder!

Wat zijn de verschillen tussen open source en closed source?

Het belangrijkste verschil tussen open source en closed source heeft te maken met het al dan niet bestaan van toegangsbeperkingen tot de broncode. In het geval van open source software is deze code beschikbaar en kan hij zelfs door gebruikers worden gekopieerd en gewijzigd.

Anderzijds geeft propriëtaire software - of closed source software - de gebruiker geen toegang tot de broncode om deze te wijzigen. Alleen de makers van de software en geautoriseerde deelnemers van het ontwikkelingsteam kunnen deze wettelijk wijzigen. 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van open source?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van open source software, niet alleen voor mensen die met technologie werken, maar ook voor gebruikers in het algemeen. Hier zijn enkele van de belangrijkste!

1. Vrije toegang

De voordelen van het gebruik van open source software zoals openstack gaan veel verder dan de afwezigheid van licentiekosten. De vrije toegang verdient echter vermelding omdat het een belangrijk voordeel is, vooral voor studenten die vaak bepaalde software nodig hebben voor leerdoeleinden.

Een fout die veel mensen maken is te denken dat, omdat ze gratis zijn, deze softwares minder kwaliteit hebben dan de betaalde opties. In feite kunnen we verschillende open source toepassingen en besturingssystemen vinden met volledige functies - zoals Linux en Android systemen.

2. Beschikbaarheid

In het geval van closed source software heeft het bedrijf dat het product heeft gemaakt, het recht het op elk moment stop te zetten. Dit kan een groot probleem zijn, want als je de software voor een of ander project moet blijven gebruiken, krijgt je geen ondersteuning meer.

In het geval van openbronsoftware wordt dit probleem vermeden omdat er gewoonlijk een groot aantal ontwikkelaars zijn die zich inzetten om het project in leven te houden. Iedere gebruiker met voldoende programmeerkennis kan immers bijdragen aan het up-to-date houden van de software.

3. Voortdurend verbeterde kwaliteit

Met een groot aantal mensen die aan open source software werken, kunnen bugs sneller worden hersteld en nieuwe functies sneller worden gecreëerd. Bovendien is de gemeenschap vaak altijd bereid om nieuwe mensen te helpen, en is er veel documentatie beschikbaar om het gebruik van de programma's te vergemakkelijken.

Dit voordeel van het sneller verhelpen van bugs komt ook de veiligheid van de toepassingen ten goede, die robuuster worden. Bovendien is de mogelijkheid om de code te analyseren om er zeker van te zijn dat deze werkelijk geen ongewenste acties uitvoert, ook een veiligheidsfactor.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie