'Ondernemersvertrouwen niet gegroeid'
'Ondernemersvertrouwen niet gegroeid'

'Ondernemersvertrouwen niet gegroeid'

Redactie Baaz

Ondanks dat mkb'ers optimistisch zijn over het ondernemersklimaat, is het vertrouwen dit kwartaal niet verbeterd ten opzichte van eind vorig jaar, zo meldt het economisch bureau van ING. Het herstel in het kleinbedrijf verloopt langzaam, terwijl middelgrote ondernemingen juist wel al profiteren van de aantrekkende economie.

Optimistisch, maar weinig vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen laat zien dat sectoren die afhankelijk zijn van binnenlandse consumentenbestedingen, denk aan horeca en detailhandel, nog altijd een lager vertrouwen hebben dan internationale sectoren als transport en industrie. Het vertrouwen in de bouw is een uitzondering, want in deze sector is door een sterk herstel van de woningmarkt het vertrouwen hoog. De koopbereidheid van consumenten is nog steeds lager dan voor de crisis en dat zorgt voor minder vertrouwen bij ondernemers.

Langzaam herstel kleinbedrijf

De komende twaalf maanden verwacht meer dan een derde van de middelgrote mkb'ers (50 tot 250 werknemers) meer personeel aan te nemen. Ongeveer de helft gaat uit van een gelijkblijvend werknemersbestand. Bij het kleinbedrijf gaat het iets moeizamer. Daar denkt één op de tien dit jaar personeel aan te nemen. Vooral ondernemers in de industrie, zakelijke dienstverlening en bouw verwachten dit jaar personeelsgroei. Kleine ondernemers nemen sowieso niet zo snel meer personeel aan, zij huren sneller flexwerkers en zzp'ers in. Ongeveer de helft van de kleine ondernemers die dit jaar personeelsuitbreiding verwacht, huurt waarschijnlijk zzp'ers of uitzendkrachten in.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie