Ondernemersvertrouwen auto- en motorsector daalt wederom

Jordi Smit
Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorsector is in het tweede kwartaal van dit jaar wederom gedaald, zelfs naar het laagste punt sinds 2014. Dat meldt het CBS woensdag.

Ondernemersvertrouwen daalt

De zogenoemde vertrouwensindex ging in het tweede kwartaal van -5,3 punten naar -12,7 punten. Dat het vertrouwen op zo'n laag punt staat, is te merken aan de zorgen van de ondernemers over hun omzet. Een kwart van de ondernemers verwacht namelijk een omzetdaling. Slechts 6,1 procent verwacht dat de omzet gaat stijgen.

Negatief ondernemersvertrouwen

De auto- en motorsector is de enige sector in Nederland met een negatief ondernemersvertrouwen. Maar er is ook goed nieuws te melden. Het aantal faillissementen in de sector daalde met 5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019, namelijk 24 bedrijven. 

LEES OOK: Flexwerkers verdienen gemiddeld 48 procent minder

Snelgroeiende bedrijven

Het aantal snelgroeiende bedrijven is afgelopen jaar flink gestegen. Nederland telde daar in 2018 10.000 bedrijven van, wat een stijging is van meer dan 20 procent. Het is een flinke stijging, zeker als we kijken naar het verleden. Zo telde ons land in 2014 nog 5.520 snelgroeiende bedrijven. De vier jaar die volgde, bracht een stijging met zich mee van maar liefst 85 procent. Hierdoor is het aantal in 2018 vastgesteld op 10.200 bedrijven.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi