Groothandel: ondernemersvertrouwen stijgt verder

Groothandel: ondernemersvertrouwen stijgt verder

Redactie Baaz
De omzet in de groothandel is in het tweede kwartaal van 2017 met 6,6 procent gestegen. In alle sectoren nam de omzet toe. Het ondernemersvertrouwen steeg verder en er waren weinig faillissementen.

De oliehandelaren boekten 8,6 procent meer omzet dan een jaar eerder. Het afgelopen jaar stabiliseerde de olieprijs, waarna de omzet in de oliehandel minder hard fluctueerde. De omzetgroei van de oliehandel was afgelopen kwartaal vergelijkbaar met die van de gehele groothandel, meldt het CBS in de Kwartaalmonitor groothandel.

De omzetgroei van de handelaren in metaal en erts lag een stuk hoger dan de groei van de gehele groothandel. Mede door hogere prijzen op de metaal- en ertsmarkt steeg de omzet met 22 procent.

Omzet groeit in alle sectoren groothandel

Exclusief de oliehandel nam de omzet in alle sectoren toe. Naast de groei bij de grondstoffenhandel stuwden ook de handelaren in consumentengoederen en de leveranciers van ICT-apparatuur de omzet. 

Er was meer vraag naar cosmetica en speelgoed. De handel in speelgoed groeit al twee jaar onafgebroken. In het tweede kwartaal groeide de vraag naar speelgoed met 17 procent. De omzet in de handel in consumentenartikelen steeg met 7,8 procent.

Faillissementen

Ook de verwachtingen bleven in het tweede kwartaal op peil. Het vertrouwen van de handelaren nam verder toe. Dit verbeterde sentiment valt samen met het laagste aantal faillissementen in jaren. 

In het tweede kwartaal van 2017 maakten 95 handelaren de weg naar de curator. Dit is het laagste aantal faillissementen sinds het begin van de crisis in 2008.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie