Flexwerkers verdienen gemiddeld 48 procent minder

Jordi Smit
Flexwerkers verdienen gemiddeld 48 procent minder per uur dan medewerkers die in het bezit zijn van een vaste arbeidsrelatie. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Salaris flexwerkers

Het CBS onderzocht zowel het basisloon als het loon inclusief incidentele componenten, zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen, bijzondere beloningen, en loon ontvangen uit overwerk. Hieruit blijkt dus dat er een loonkloof per uur bestaat van maar liefst 48 procent.

Diversiteit achtergrondkenmerken

Het verschil heeft volgens het CBS te maken met diversiteit in achtergrondkenmerken. Zo blijken flexwerkers gemiddeld jonger en lager opgeleid. Dat de achtergrondkenmerken grote effecten hebben op de loonkloof, blijkt overduidelijk uit cijfers. Mochten de verschillen in achtergrond namelijk niet bestaan, dan zou het loonverschil 'slechts' 7 procent zijn. 

LEES OOK: Levensverwachting hoog- en laagopgeleiden groeit uit elkaar

Loonverschillen flexwerkers

Overigens is er een onderscheid te maken in de verschillende flexwerkers, zo schrijft het CBS. Voor oproepkrachten en tijdelijke werknemers zonder vaste uren is het ongecorrigeerde loonverschil 58 procent, het voor uiteenlopende achtergrondkenmerken gecorrigeerde loonverschil is 3 procent. Bij uitzendkrachten bedraag het loonverschil zonder correctie 37 procent, met correctie nog altijd 13 procent.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi