Ondernemer, zo verdien je meer en geef je minder uit...

Redactie Baaz
We zijn tegenwoordig zo druk met managen en ondernemen dat we soms vergeten waarom we zo hard werken: om geld te verdienen. En dat is vaak veel minder moeilijk dan we denken, zegt bedrijfskundige Ton Verbeek.

Management is een volwassen vakgebied geworden, met een stevige wetenschappelijke basis. Dat is mooi, al die theoretische onderbouwing, maar uiteindelijk worden we allemaal afgerekend op hoeveel er onderaan de streep overblijft. En voor een goed bedrijfsresultaat heb je vaak meer aan gezond verstand dan aan modieuze modellen.

In elke organisatie, zegt Verbeek, valt laaghangend fruit te plukken. Met relatief eenvoudige ingrepen op het gebied van bijvoorbeeld marketing, logistiek, personeelsbeleid of administratie kun je veel geld verdienen en besparen. 

Zo doen wij dat hier nu eenmaal

Verbeek: ‘De reflex van 'zo doen wij dat hier nu eenmaal' is in veel bedrijven nog heel sterk verankerd. Dat is zonde, want tegelijkertijd zijn er mensen met goede ideeën die niet gehoord worden.’

Het belangrijkste is dus om in een organisatie een cultuur te creëren waarin slimme manieren van werken worden opgepikt. Leidinggevenden moeten vooral goed luisteren naar de werkvloer, want daar ontstaan in principe vier van de vijf goede ideeën. Daar is nog enorm veel winst te behalen.

Verbeek: ‘Een ander probleem is dat in elk bedrijf het wiel opnieuw wordt uitgevonden. We kijken onvoldoende over de schutting heen, en staan weinig open voor ideeën van buiten. Terwijl in andere sectoren allang oplossingen bestaan voor onze eigen problemen.’

Concrete adviezen voor manager en ondernemer

Nieuwe ideeën verzamelen is één ding, maar invoeren is iets anders: voor je het weet verzandt je in ellelange discussies. Verbeek: ‘We moeten durven optreden tegen consultants, vergadertijgers en grote ego’s. Soms is een ontslagvergoeding een goede investering om meer schwung in een bedrijf te krijgen.’

Makkelijk verdiend – 39 concrete adviezen voor managers en ondernemers om meer te verdienen en minder uit te geven (ISBN 9789461263063) verschijnt op 16 oktober 2018 en is te koop voor 20 euro. 
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie