Ondernemer heeft amper vertrouwen in kabinetsformatie

Ondernemer heeft amper vertrouwen in kabinetsformatie

Redactie Baaz

Ondernemers hebben weinig vertrouwen in de kabinetsformatie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door MKB Belangen ter gelegenheid van de Miljoenennota die afgelopen dinsdag tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd door het demissionair kabinet. Maar liefst 71 procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan geen vertrouwen te hebben in het nieuwe kabinet; slechts een kleine 25 procent heeft er vertrouwen in dat de formatie de regeerperiode zal volmaken.
 
Door het Nibud werd al gewaarschuwd voor een te positieve stemming over de koopkracht in 2018, die er met gemiddeld 0,6 procent op vooruit zou gaan. Ook de MKB’ers geven aan hier nog weinig vertrouwen in te hebben. 

Stijging inkomensafhankelijke bijdrage

Een overtuigende 78 procent laat weten dat zij verwachten hier niets van te merken. Zelfstandige ondernemers moeten daarnaast rekening houden met een stijging van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw). Hun bijdrage aan de Belastingdienst gaat van 5,4 naar 5,65 procent. Het MKB ziet het daarom somber in; 75 procent denkt er financieel niet op vooruit te gaan in het komende jaar.
 
Op de formatietafel ligt een plan om het lage btw-tarief van 6 procent te verhogen naar 8 procent. Onder andere kappers, fietsen- en kledingmakers, taxidiensten en voedingsmiddelen in de horeca vallen nu onder dit tarief. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is een btw-verhoging ‘desastreus voor horecaondernemers’. Ook vanuit het MKB worden deze zorgen gedeeld. Zo maakt 69 procent van de ondervraagden zich hier grote zorgen over. 

MKB Belangen over de kabinetsformatie

MKB Belangen deelt deze zorgen. 'Dat het MKB weinig vertrouwen heeft in het nieuwe kabinet verbaast mij niets. We horen al jaren positieve geluiden, maar de kleine ondernemer merkt daar nog niet veel van en de ZZP-er blijft zich zorgen maken over de Wet DBA. Het is als een achtbaan waarin de eerste karretjes omhooggaan, maar de rest nog niet', aldus Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen (foto). 

'We waren redelijk positief getemd en hoopten dat ook de ondernemer zou profiteren van de groei. Nu hebben we twijfels gekregen - het plan om het lage btw-tarief te verhogen naar 8 procent brengt een groot risico met zich mee. Dit kan echt impact hebben. Het kabinet zegt positief gestemd te zijn over de economische groei, maar vanuit het MKB klinkt een heel ander geluid.' 

Politiek klimaat

Het ondernemersklimaat zal, desondanks, volgens 50 procent van de ondervraagden onder het nieuwe kabinet gelijk blijven. Slechts 38 procent verwacht dat dit (sterk) zal verslechteren en een kleine 14 procent ziet het positief in. 

Weinig ondernemers hebben er vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de regeerperiode zal volmaken. Volgens 25 procent houdt het kabinet de vier jaar vol, 32 procent denkt dat het binnen twee jaar valt en 25 procent is van mening dat we binnen een jaar al opnieuw naar de stembus moeten.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie