'Ondernemer haalt straks gemakkelijker recht'

Redactie Baaz
Meer ondernemers zullen naar het gerecht stappen en de advocaat blijft buiten spel. Dat voorspelt juridisch adviseur Koert Adriaans. Het lot ligt in handen van de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer heeft begin deze maand een wetsvoorstel in behandeling genomen om de competentiegrens voor rechtszaken behandeld door de kantonrechter te verhogen. Volgens Koert Adriaans van adviesbureau Jurofoon is dit goed nieuws voor de ondernemer.

'Naar verwachting verschuift deze grens per 1 juli 2011 van 5.000 naar 25.000 euro. Dat betekent dat bij zaken met een zuiver financieel belang tot 25.000 euro geen advocaat meer nodig is. Hierdoor kunnen met name middelgrote en kleine bedrijven gemakkelijker zelf een procedure starten, omdat een dure advocaat niet langer nodig is. Een juridisch adviseur of eigen kennis volstaat', stelt Adriaans.

Wegen

'In veel zaken wegen de advocaatkosten niet op tegen het te vorderen bedrag. Na de wetswijziging is dit in een groter aantal zaken wel het geval. Een gerechtelijke procedure wordt op deze manier voor veel mensen toegankelijker. Bovendien kunnen veel procedures na de wetswijziging sneller worden doorlopen.’

Advocaten zijn uiteraard niet blij, stelt Adriaans. 'De advocatuur zaait angst door te beweren dat de wetswijziging zou leiden tot beunhazerij. Iedereen kan de ondernemer immers helpen met juridische bijstand. Een advocaat geeft in de meeste gevallen echter niet meer zekerheid dan bijvoorbeeld een jurist. Bovendien zijn de meest voorkomende rechtsgebieden al toegankelijk zonder een advocaat. Beunhazerij zou dus nu ook al een rol kunnen spelen, maar dat is niet zo. Vooral bij eenvoudige zaken, zoals niet-betaalde rekeningen, is de start van een juridische procedure gemakkelijker als de Senaat akkoord gaat met het wetsvoorstel.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie