Ondernemen in China, hoe doe je dat? Vier gouden tips
'Pas bij zakelijke en financiële beslissingen op met wie je in zee gaat'

Ondernemen in China, hoe doe je dat? Vier gouden tips

Redactie Baaz

Toen Rob en Monique hun familiebedrijf Toonen Flooring Design (TFD) succesvol en groot zagen worden in Europa, besloten ze ook de Chinese markt aan te boren. Ze kregen te maken met de nodige tegenslagen, maar gingen door en werden door ervaring wijs. Vandaag geven ze tips over ondernemen in China.

TFD produceert en levert inmiddels vijftien jaar (magnetische) PVC designvloeren en is een familiebedrijf opgericht door Monique en Rob Toonen. Eerder gaf Monique al tips over ondernemen met je partner, vandaag ligt de focus op China. Want ondernemen in dit verre land bleek niet makkelijk, met de nodige tegenslagen als gevolg. Ze gaan met de verkeerde persoon in zee die niet te vertrouwen blijkt en raken een groot deel van hun privévermogen in een klap kwijt.

Het stel staat voor een dilemma: Hoe nu verder? Met als motto ‘wat moeilijk is, is niet onmogelijk’, gaan ze door. Met succes, tegenwoordig bloeit hun bedrijf ook in China als nooit tevoren en weet het ijzersterke ondernemerskoppel alles over ondernemen in het land. Niet voor niets vragen we Monique om de beste tips voor wie de Chinese markt wil aanboren.

  1. De cultuurverschillen tussen zakendoen in Nederland en China zijn enorm; bereid je voor en lees je in. Breng kansen in kaart, maar vooral ook de (financiële) risico’s
  2. Pas bij zakelijke en financiële beslissingen op met wie je in zee gaat. Screen de persoon bij meerdere instanties en check referenties. Heb je er vanaf minuut een al geen goed gevoel bij, doe het niet!
  3. Betrek een internationaal opererende jurist bij alle zakelijke beslissingen, een uit China zelf en een uit Nederland 
  4. Chinese contracten zitten volledig anders in elkaar dan Nederlandse. Zorg ervoor dat het contract in het Chinees en Engels is vertaald en tweetalig (in één document) wordt opgesteld. Let daarbij op de kleinste details.

Monique staat samen met haar partner Rob aan het hoofd van het familiebedrijf TFD (Toonen Flooring Design). Eind 2013 hebben ze Mozenzi opgericht, geïntroduceerd, de start van “het nieuwe mozaïek”.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie