9 tips voor succesvol ondernemen met je partner
'De rolverdeling thuis is niet hetzelfde als op kantoor'

9 tips voor succesvol ondernemen met je partner

Redactie Baaz
Monique en Rob zijn niet alleen een gelukkig stel, ze zijn ook een ijzersterk ondernemerskoppel met twee bedrijven op hun naam. Hoe run je samen een bedrijf en zorg je dat het thuis ook nog leuk blijft? Monique geeft negen tips uit eigen keuken.

Een gezonde relatie met de vader van je kinderen die ook nog eens je zakenpartner is: het is een flinke uitdaging waar niet veel ondernemers voor zullen slagen. Toch kan het, zo blijkt uit het voorbeeld van Rob en Monique Toonen. Samen runnen ze het bedrijf TFD en sinds kort ook Mozenzi terwijl ze thuis vier kinderen opvoeden waarvan de twee oudsten werkzaam zijn in het bedrijf. De hamvraag: hoe doen ze het? Monique geeft een aantal tips voor ‘de gouden formule’ voor succesvol ondernemerschap zonder dat de relatie er onder lijdt.

  1. Zorg voor een duidelijke rol- en taakverdeling binnen het bedrijf waar ieder zich prettig bij voelt. Ga niet op dezelfde stoel zitten.

  2. Benut elkaars kracht en kwaliteiten; de een heeft gevoel voor managen en organiseren, de ander is het creatieve brein achter de schermen.

  3. Durf zaken uit handen te geven en heb vertrouwen in de ander.

  4. Maak elkaar geen verwijten als er dingen mis (zijn) (ge)gaan. Blijf schouder aan schouder staan, ook wanneer het tegenzit. Bij een snelle groei van een bedrijf kom je steeds weer voor nieuwe uitdagingen en beslissingen te staan. Daarbij horen fouten en mislukkingen.

  5. De rolverdeling thuis is niet hetzelfde als op kantoor, wanneer je daar rekening mee houdt werkt dit in het voordeel voor de relatie.

  6. Houd eventuele familieproblemen- of issues gescheiden van zakelijke problemen.

  7. Behandel familieleden in het bedrijf hetzelfde als niet-familieleden; Houd al je werknemers betrokken bij het bedrijf. Deel met hen de successen maar ook de tegenvallers. Wees daarin open en eerlijk.

  8. Verlies familiewaarden en ambities niet uit het oog bij het bepalen van de strategische bedrijfsdoelstellingen.

  9. Gun elkaar vrijheid. Houd een gescheiden werkplek, liefst met een muur ertussen. Zo voorkom je onderlinge ergernissen die je ook thuis zou hebben als je continu boven op elkaars lip zit.

Monique staat samen met haar partner Rob aan het hoofd van het familiebedrijf TFD (Toonen Flooring Design). Eind 2013 hebben ze Mozenzi opgericht, geïntroduceerd, de start van “het nieuwe mozaïek”.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie