Omzet industrie in eerste kwartaal 4 procent hoger
Stijging Omzet industrie

Omzet industrie in eerste kwartaal 4 procent hoger

Redactie Baaz

In het eerste kwartaal van 2023 was de omzet van de industrie 4,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was minder dan in de eerdere kwartalen de afgelopen twee jaar. Wel zijn de omzetverwachtingen positiever dan in het voorgaande kwartaal.

Industriële producenten verwachten in het tweede kwartaal van 2023 een hogere omzet te behalen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het eerste kwartaal respectievelijk 6,0 en 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen waren 7,7 en 6,6 procent hoger. 
Omzet industrie

Meer faillissementen 

Het aantal uitgesproken faillissementen is aanzienlijk toegenomen. In 2022 tot en met het derde kwartaal schommelde het aantal uitgesproken faillissementen in de industrie per kwartaal tussen de 27 en 39. In het vierde kwartaal van vorig jaar waren dat er al 61, in het eerste kwartaal van dit jaar 80. Dat is bijna drie keer zoveel als in het eerste kwartaal van 2022. 

Omzettoename in de meeste hoofdbranches

De omzet van de voeding- en genotmiddelenindustrie steeg met 20,3 procent aanzienlijk harder dan de andere branches in de industrie. Sommige branches in de industrie zetten minder om ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, vooral de raffinaderijen en chemie (-8,6 procent) en metaal (-3,2 procent). Dat terwijl de afzetprijzen in deze branches stegen met respectievelijk 0,6 procent en 4,9 procent.

De omzet van de drankenindustrie steeg met 21,7 procent en de voedingsindustrie met 20,6 procent. De afzetprijzen in deze deelbranches zijn gestegen: in de drankenindustrie met 14,4 procent en in de voedingsindustrie met 15,4 procent.

De afzetprijzen stegen het hardst in de hout- en bouwmaterialenindustrie, namelijk met 15,5 procent. De afzetprijzen in de raffinaderijen en chemie stegen het minst, namelijk met 0,6 procent. 
Omzet industrie

Omzetverwachting voor tweede kwartaal lager

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie