Van succes naar innovatie: hoe pak je dat aan?

Van succes naar innovatie: hoe pak je dat aan?

Redactie Baaz

Je hebt een succesvol product en een bewezen strategie. De cijfers zijn goed, klanten zijn tevreden en je team draait op volle toeren. Waarom zou je dan het risico nemen om iets nieuws te proberen? Omdat stilstand achteruitgang betekent – het is niet voor niets een cliché. Echte, duurzame groei komt voort uit een cultuur van continue verbetering. Zelfs de meest succesvolle formules moet je kritisch blijven evalueren. Laten we eens kijken hoe je dit binnen jouw organisatie kunt blijven toepassen, als voorbeeld kijken we naar het Mellowood® ondergoed van Undiemeister.

Zoek de zwakte in je succes

Zelfs de meest succesvolle producten of processen hebben vaak een verborgen zwakte. Misschien is een van je grondstoffen niet zo duurzaam, werkt een leveringsketen niet optimaal, of is de technologie niet langer de meest efficiënte optie. Merk je kleine zwakke schakels op in je proces? Dan is het tijd om verder te kijken dan de huidige successen en proactief te zoeken naar wat beter kan.

Neem het voorbeeld van Undiemeister. Voordat ze hun nu gepatenteerde Mellowood® stof ontwikkelden, hadden de oprichters al ruime ervaring met ondergoed gemaakt van bamboe. Bamboe was destijds populair en hun eerdere projecten waren succesvol. Ondanks dat klanten dol waren op bamboe heren onderbroeken kopen, zagen de oprichters van Undiemeister beperkingen van bamboe: het productieproces voor viscose uit bamboe was complex en niet altijd even duurzaam. Ook zagen ze ruimte voor verbetering in draagcomfort. Ze lieten zich niet verblinden door huidig succes, maar zochten naar de volgende generatie.

Hoe kun je dit zelf aanpakken? Organiseer interne audits of brainstormsessies. Moedig teams aan om kritisch te zijn op bestaande processen en producten. Vraag naar wat er nog beter kan en 'wat is ons toekomstige zwakke punt als we zo doorgaan?'.

Innovatie als evolutie

Veel mensen denken bij innovatie direct aan radicale, ingrijpende veranderingen. Maar vaak is de meest effectieve innovatie een doorontwikkeling: het verbeteren van wat al bestaat, gebaseerd op geleerde lessen en nieuwe inzichten. Het is een evolutie, geen revolutie.

De overstap van bamboe naar Mellowood® bij Undiemeister was zo'n evolutie. Het was geen complete heruitvinding van ondergoed, maar een weloverwogen, op ervaring gebaseerde verbetering van de basis: de stof. Ze combineerden de beste eigenschappen van Tencel en biologisch katoen om een duurzamer en comfortabeler product te creëren. Dit was mogelijk omdat ze openstonden voor het idee dat 'goed' nog 'beter' kon worden.

Benieuwd hoe je zelf op zoek kunt gaan naar deze innovaties? Creëer een cultuur waarin kleine, iteratieve verbeteringen worden aangemoedigd en gewaardeerd. Start pilots of experimenten om nieuwe ideeën te testen zonder direct alles om te gooien. Leg de nadruk op voortdurende optimalisatie in plaats van alleen op grote doorbraken.

De lange termijn visie als kompas

Waarom zou je innoveren als het huidige model prima werkt? Omdat de markt niet stilstaat. Klantbehoeften veranderen, technologieën evolueren en concurrenten zitten niet stil. Een organisatie die alleen reageert op externe druk, zal uiteindelijk achter de feiten aanlopen. Het is belangrijk om een lange termijn visie te hebben die je inspireert om verder te kijken dan de waan van de dag.

Undiemeister's focus op duurzaamheid en comfort van Mellowood® is een uiting van zo'n lange termijn visie. Ze bouwden niet alleen voor vandaag, maar voor de toekomst, met een product dat relevant blijft in een steeds bewustere markt.

Stel jezelf daarom jaarlijks de vraag: 'Waar staan we over vijf jaar als we nu niets veranderen?' Integreer duurzaamheid, technologische ontwikkelingen en veranderende maatschappelijke normen in je strategische planning. Zorg dat je niet alleen bezig bent met het operationele, maar ook met het verkennen van de horizon.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie