Verstopte afvoer of verstopt riool? Dit moet je weten

Verstopte afvoer of verstopt riool? Dit moet je weten

Redactie Baaz

Een probleem dat in iedere woning, kantoor of ander gebouw kan voorkomen: een verstopte afvoer of een verstopt riool. Naast dat het ontzettend vervelend is, kan het ook voor problemen zoals stank, lekkage en wateroverlast zorgen. In een kantooromgeving kan dit zelfs de dagelijkse werkzaamheden verstoren of onhygiënische situaties opleveren voor personeel en bezoekers. Een verstopping moet daarom altijd zo snel mogelijk verholpen worden. Zo voorkom je dat de boel nog erger verstopt raakt. Bovendien verklein je zo de kans op schade. In dit artikel leggen we je uit wat belangrijk is bij het verhelpen van een verstopping.

 

Een verstopping herkennen

Een verstopping is gemakkelijk te herkennen. Dit zijn de signalen:

• Het water loopt niet weg.

• Het water loopt langzamer weg dan normaal.

• Je hoort borrelende geluiden.

• Het afvoerputje of toilet stinkt.

• Er komt water omhoog in het toilet, de douche of de wasbak.

Let op: in een kantoorpand zijn deze signalen vaak op meerdere plekken merkbaar, zoals in het keukentje, de toiletruimte of het magazijn.

Een professional inschakelen

Als je zeker wilt weten dat het goed gebeurt, of als je simpelweg geen tijd of zin hebt om er zelf mee aan de slag te gaan, kun je een professional inschakelen. In iedere plaats zijn professionele ontstoppingsdiensten te vinden. Zoek hiervoor op jouw plaatsnaam. Bijvoorbeeld ‘Afvoer ontstoppen Amsterdam’. Voor bedrijven en kantoren is het vaak verstandig om met een professionele partij samen te werken die ook spoedhulp en preventief onderhoud aanbiedt. Zo voorkom je verstoringen tijdens werkuren.

Zelf je afvoer of riool ontstoppen

Er zijn verschillende manieren om zelf je riool te ontstoppen. Hieronder zetten we de beste methodes voor je op een rij.

Ontstoppen met een plopper

Een ouderwetse plopper blijft een goede manier om je afvoer te ontstoppen. Door de druk die je met een plopper veroorzaakt, raken lichte verstoppingen gemakkelijk los. Het voordeel van deze methode is dat het gemakkelijk, snel en goedkoop is. Bovendien is het milieuvriendelijk omdat je geen chemicaliën gebruikt en je hoeft de plopper maar één keer aan te schaffen. Voor hardnekkige verstoppingen is een plopper vaak niet voldoende.

Een ontstoppingsveer gebruiken

Een ontstoppingsveer is ook een goede optie. Deze kun je krijgen bij de bouwmarkt. Een ontstoppingsveer is geschikt voor verstoppingen die wat dieper zitten.

Belangrijk om te weten: als je onvoorzichtig te werk gaat, kun je te ver doorschieten. Dit kan de leidingen beschadigen. Wees daarom altijd voorzichtig — zeker bij oudere kantoorgebouwen met verouderde leidingen.

Chemische ontstopper gebruiken

Je kunt ook voor een chemische ontstopper kiezen. Deze zijn gemakkelijk in gebruik, maar hebben ook nadelen. Ze zijn slecht voor het milieu en erg agressief. Sommige ontstoppers zijn zelfs zo agressief dat ze oude leidingen kunnen beschadigen. Houd hier rekening mee als je deze optie overweegt. In kantooromgevingen waar meerdere mensen per dag gebruikmaken van dezelfde afvoeren, is dit vaak geen duurzame oplossing.

Wat als het ontstoppen van je afvoer of riool niet lukt?

Lukt het niet om je riool of afvoer zelf te ontstoppen? Of raakt de boel telkens opnieuw verstopt? Schakel dan een professional in. Zoek bijvoorbeeld op ‘riool ontstoppen Amsterdam’.

Een ontstoppingsbedrijf kan ook de hardnekkigste verstoppingen voor je oplossen. Daarvoor hebben ze verschillende apparatuur tot hun beschikking, zoals een camera, hogedrukreiniger en vacuümapparaat. Voor kantoren is dit extra handig omdat de verstopping dan snel én zonder overlast opgelost wordt.

Hoe voorkom je verstoppingen in de toekomst?

Als het probleem is opgelost, wil je natuurlijk voorkomen dat je opnieuw te maken krijgt met een verstopping. Deze tips helpen je hierbij:

• Gebruik een zeefje in de wasbak.

• Spoel geen etensresten of vet door de gootsteen.

• Gooi naast toiletpapier niets anders in het toilet. Ook geen vochtige doekjes.

• Spoel je gootsteen regelmatig met heet water. Zo komen eventuele vetresten los.

Extra tip voor kantoren: hang een duidelijk instructiekaartje op bij toiletten en pantries, zodat iedereen weet wat wel en niet door de afvoer mag. Dit voorkomt veel ongemak en kosten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie