De 5 meestgestelde vragen over datacenters

De 5 meestgestelde vragen over datacenters

Redactie Baaz

Of je nu een paspoort aanvraagt, je route opzoekt via Google Maps, naar het ziekenhuis gaat of betaalt met je pinpas: overal zit een datacenter achter. Maar wat gebeurt er eigenlijk in die grote, mysterieuze hallen vol knipperende lampjes? Je bent niet de enige die dat niet precies weet. In Nederland wordt er volop naar gegoogeld. Equinix, een aanbieder van datacenters en digitale infrastructuur, beantwoordt de meest gestelde vragen over datacenters – zodat jij straks ook mee kunt praten tijdens je volgende etentje of borrel.

1. Wat is een datacenter?

Een datacenter is eigenlijk een soort megabibliotheek vol informatie (data) over van alles en nog wat. Al jouw apparaten, apps en digitale diensten slaan daar gegevens op of halen ze er vandaan. Dankzij de verbindingen tussen al die ‘boeken’ blijft jouw digitale leven soepel draaien. Ziekenhuizen, overheden, winkels en banken – ze zijn allemaal afhankelijk van datacenters om gegevens veilig te beheren en systemen draaiende te houden.

Als je vandaag inlogt met je DigiD om je belastingaangifte te doen, dan wordt die informatie veilig opgeslagen in een datacenter. En die vakantiefoto’s die je in de cloud zet? Die zweven niet ergens in de lucht, maar staan gewoon opgeslagen in een datacenter.

Zouden alle datacenters ineens offline gaan, dan zou de maatschappij tot stilstand komen. Geen betalingen meer, geen online meetings, geen werkende verkeerslichten en geen toegang tot medische gegevens. Gelukkig draaien datacenters 24/7 en zijn ze voorzien van back-upsystemen en alternatieve locaties voor het geval er iets misgaat.

2. Hoe ziet een datacenter eruit?

Veel mensen stellen zich een grijze, raamloze blokkendoos voor. Maar wist je dat sommige datacenters juist mooi opgaan in het stadsbeeld? Zo is het AM4-datacenter op het Science Park in Amsterdam ontworpen door het beroemde architectenbureau Benthem Crouwel – en zelfs bekroond met een architectuurprijs.

Van binnen is het minstens zo indrukwekkend. Je loopt er door lange gangen vol zoemende serverracks, knipperende lampjes en kilometers kabels. In een modern datacenter ligt soms genoeg kabel om van Amsterdam naar Parijs te komen – zo’n 500 kilometer!

Datacenters zijn bovendien extreem goed beveiligd: wie naar binnen wil, moet vaak langs slagbomen, beveiligingsdeuren, scanpoorten en biometrische toegangssystemen zoals vingerafdruk- of irisscanners. Alles om onze data veilig te houden.

3. Waarom zouden we géén datacenters willen?

De zorgen over het energieverbruik van datacenters zijn begrijpelijk. Ze verbruiken veel stroom. Toch zijn colocatie-datacenters – waar meerdere organisaties hun IT onderbrengen – veel efficiënter dan wanneer bedrijven hun eigen servers beheren. En ze worden steeds duurzamer. Steeds meer datacenters draaien volledig op groene energie, zoals stroom uit windmolens en zonnepanelen. Ook het koelen van servers gebeurt slimmer: met buitenlucht of zelfs met vloeistofkoeling, waarbij warmte sneller en efficiënter wordt afgevoerd.

Die warmte wordt op sommige plekken ook hergebruikt. In januari 2025 tekende de gemeente Diemen bijvoorbeeld een intentieverklaring met Equinix om restwarmte van datacenters in te zetten voor het verwarmen van huizen en kantoren. In theorie kunnen twee datacenters voldoende warmte leveren voor de hele gemeente Diemen.

4. Waarom zoveel datacenters in Nederland?

Nederland behoort tot de digitale top van Europa. Al sinds de jaren ’90 staat ons land bekend om zijn uitstekende digitale infrastructuur. Door onze centrale ligging, snelle internetverbindingen en stabiele energievoorziening is Nederland een ideale plek voor datacenters.

Wist je dat de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) een van de grootste internetknooppunten ter wereld is? Op piekmomenten verwerkt AMS-IX meer dan 10 terabit per seconde – dat is alsof je meer dan twee miljoen films tegelijk streamt!

En: datacenters in eigen land zijn belangrijk voor onze digitale autonomie. Overheden en bedrijven met gevoelige informatie willen die liever niet laten opslaan in een ander land. Door datacenters hier te hebben, houden we grip op onze eigen data.

5. Wat doet een datacenter engineer?

Datacenters mogen dan hightech zijn, ze draaien niet zonder mensen. Datacenter engineers zorgen ervoor dat alles blijft werken. Ze beheren netwerken, zorgen dat de koeling goed werkt, vervangen servers en installeren nieuwe hardware – bijvoorbeeld om nieuwe technologieën zoals AI mogelijk te maken. Dankzij hun werk blijft cruciale data, zoals medische dossiers of beveiligingssystemen, veilig en beschikbaar.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie