Vier innovaties in financiële diensten die je toekomstvast maken

Vier innovaties in financiële diensten die je toekomstvast maken

Redactie Baaz

De dynamiek op de wereldmarkt blijft ervoor zorgen dat bedrijven hun manier van zakendoen moeten veranderen. Internationale handelsstromen staan onder druk en samenwerking met handelspartners ligt onder een vergrootglas. Dit komt onder andere door verstoorde aanvoerlijnen en sterke schommelingen in valutakoersen. Om al deze onzekerheid voor een deel op te kunnen vangen, kun je als bedrijf investeren in een aantal innovaties in de financiële dienstensector. We staan stil bij vier innovaties die je zeker niet aan je voorbij kunt laten gaan.

2022 was een van de meest uitdagende jaren sinds mensenheugenis met vele ingrijpende economische ontwikkelingen. We dachten dat de wereldeconomie met het afnemen van de pandemie in de westerse wereld in rustiger vaarwater terecht was gekomen. Dat was tot de oorlog in Oekraïne uitbrak. Vervolgens kregen we te maken met torenhoge energiekosten, die ook de inflatie naar recordhoogtes liet stijgen. Supply chains raakten erg verstoord, centrale banken grepen in en recessies dreigden. De dollar kwam erg sterk uit alle hectiek naar voren, wat handeldrijven voor bijvoorbeeld Europese bedrijven relatief duur maakte. 

Begin 2023 is de ergste kou weliswaar uit de lucht, maar de onzekerheid is nog lang niet weggenomen. Bedrijven moeten iedere mogelijkheid aangrijpen om grip te krijgen op hun handelsstromen en financiële bewegingsruimte veilig te stellen. Er zijn verschillende innovaties in de financiële sector die je hierbij kunnen helpen.

Nieuwe manieren om geld te lenen

Nieuwe structuren voor kredietverstrekking worden steeds populairder, vooral voor middelgrote en kleine bedrijven. Denk aan modellen zoals ‘Koop Nu, Betaal Later’ of aan financiering die meer op de inkomsten van een onderneming gebaseerd zijn. We zien de opkomst van kleine, volledig digitale kredietverstrekkers die sneller en gerichter kunnen inspringen op klantbehoeften. Zeker als je dit legt naast het aanbod dat traditionele banken gewoon waren aan te bieden. Deze flexibele manieren om geld te lenen is bij uitstek geschikt voor bedrijven die te maken hebben of geconfronteerd worden met een piek in hun aankoopbeleid. Soms gaat het om een bekende seizoenspiek, maar vaak is er ook  sprake van een kans om een bulkaankoop te doen. Dan wil je wel over voldoende liquiditeit beschikken en op dat moment is een ‘Koop Nu, Betaal Later’ optie erg welkom. Als je wacht tot je weer geld hebt, is de kans wellicht verkeken. De opkomst van dit soort leningen is een belangrijk middel om groei te stimuleren; het is een smeermiddel om de economie draaiende te houden.

Banking as a Service

Bankapplicaties en finance processen die als water uit de kraan komen. We hebben het over Banking as a Service. We kennen het model al langere tijd uit de IT-wereld. Nu zien we de doorbraak van bancaire diensten die als digitaal platform beschikbaar komen voor organisaties. Het uitrollen van een applicatie in de organisatie is niets meer of minder dan het zetten van een vinkje. Deze manier van bankieren maakt organisaties een stuk slagvaardiger en efficiënter. Zeker wanneer je bedenkt dat dit soort platformen eenvoudig gekoppeld kan worden aan applicaties van derden, zoals een ERP- of een finance systeem. Leveranciers van dit soort diensten kunnen op deze manier toewerken naar een omgeving die maatwerk oplevert voor klanten, naar een optimale customer experience. Iets wat een contrast vormt met de traditionele bankbedrijven. Het is overigens wel raadzaam in de gaten te houden hoe toezichthouders koppelingen met Banking as a Service beoordelen. 

Realtime betalingen  

We zien dat verschillende betaalsystemen, zoals het internationale Swift, op hun tandvlees lopen. Qua snelheid en transparantie hebben dit soort systemen het lastig ten opzichte van nieuwe toetreders. Transparantie bestaat onder andere uit inzicht in de keten: hoever is mijn betaling gevorderd en hoe lang duurt het voordat mijn order is geaccordeerd? Een dollarbetaling aan een Chinese leverancier gaat eerst via een Amerikaanse bank, dan een centrale bank in China en dan naar een lokale bank. Dat zou toch sneller kunnen? 

Verder zien we dat lokale betaalsystemen gekoppeld kunnen worden aan wereldwijde. Organisaties zien dat transactiestromen flexibeler en sneller kunnen worden verwerkt en verwachten niets anders dan realtime betalen en direct toegang tot hun cash. Als inkopende partij kun je ervoor kiezen uit liquiditeitsoverwegingen om op de laatste dag van de betaaltermijn te voldoen. Maar dan moet je er wel van op aan kunnen dat het die dag dan ook echt bij de leverancier binnen is. Zoek dus naar financiële diensten die deze flexibiliteit en transparantie bieden. 

Naadloze integratie

Het kwam al even voorbij onder de noemer Banking as a service. Organisaties zoeken in toenemende mate naar mogelijkheden om administratieve en financiële processen te automatiseren. Het overtypen van data van de ene applicatie naar de andere is tijdrovend en foutgevoelig. Daar wil je van af. Een belangrijke innovatie is dan ook dat bankapplicaties met een API geïntegreerd kunnen worden met de IT-omgeving van organisaties. Denk daarbij met name aan accounting software tot ERP-systemen. Handmatig werk wordt hiermee tot een minimum beperkt.

2023 gaat ons vast en zeker nog een reeks onverwachte economische ontwikkelingen brengen. Door te investeren in finance innovaties, kun je een aantal onzekerheden wegnemen en zeker de gevolgen beperkt houden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie