Big Data Expo: vooruitlopen met big data

Big Data Expo: vooruitlopen met big data

Redactie Baaz

Big data, je hebt er vast wel eens over gehoord. Een bedrijf verzamelt gegevens uit databases, analyseert deze en haalt daar verschillende interessante inzichten uit. De praktijk is in deze tijd relevanter dan ooit. Maar hoe pak je dataverzameling en -analyse als MKB’er aan? Welke informatie is relevant om te onderzoeken en wat zijn de onderwerpen waar je niets mee doet? Evenement Big Data Expo helpt je om deze vragen te beantwoorden. Wij interviewen een van de sprekers op de beurs: Patrick Slavenburg, digitaal strateeg met focus op Artificial Intelligence (AI).

Patrick Slavenburg heeft een ‘onveranderlijk’ geloof in zowel het potentieel van technologie als dat van de mensheid. Huidige uitdagingen in het bedrijfsleven en de maatschappij kunnen volgens hem worden opgelost door intelligente, autonome systemen in te zetten. ‘De inhoud van deze systemen bestaat uit allerlei soorten hardware, sensoren, data en algoritmes die stuk voor stuk aan elkaar gekoppeld zijn. Niet alleen binnen een bedrijf, maar ook tussen verschillende organisaties.’ 85 procent van data science & IoT-projecten, initiatieven waarbij deze systemen worden ingezet, mislukt echter. Om deze statistieken te helpen verbeteren, fungeert Patrick als een brug naar AI in verschillende industrieën.

Generaliseerbaarheid

Hij is dit jaar spreker bij de Big Data Expo, een rol die hem als gegoten zit. In een eerder jaar was Patrick van de partij als bezoeker. ‘Er waren destijds twee zaken die mij opvielen: het was gratis en had een duidelijke ‘what's in it for me’-gehalte. Wat ik goed vind aan de Big Data Expo, is dat veel van die verhalen veel generaliseerbare onderdelen met zich meedroegen.

De intrinsieke logica, diverse invalshoeken: praktische inzichten, dat alles sprak mij zeer aan.’ Nu is het voor Patrick zelf tijd om een zaal vol mensen te inspireren. Het wordt een verhaal voor niet-technische professionals die op zoek zijn naar context en zakelijk perspectief. ‘Het zijn twee hoofdonderwerpen en in beide gevallen leg ik de achterliggende gedachte uit. Wat probeert AI eigenlijk op te lossen, wat is belangrijk tijdens het onderzoek en hoe plaats je dat vervolgens zelf in een context? Dan is het aan jou om te beslissen of je ermee wilt experimenteren’, legt Patrick uit.

‘Wat ik nog meer bespreek? Wat AI is en hoe je daarmee om moet gaan’, gaat Patrick verder. ‘Ik zal daarnaast zeker iets zeggen over hoe je AI moet benaderen in de praktijk, bijvoorbeeld het Nederlandse zakenleven. Bovendien ga ik in op wat de toekomst gaat brengen, want mensen moeten er natuurlijk wel mee leren werken. Wat kunnen ze binnen een aantal jaren verwachten en welke betekenis gaat het hebben op hun baan en markt?’

LEES OOK: Big Data Expo 2019: schrijf je in

Big Data Expo

Big Data Expo is een platform waar mensen en kennis samenkomen, verbonden door het thema big data. Tientallen exposanten uit uiteenlopende disciplines presenteren nieuwe oplossingen en innovaties. Bovendien vinden er tijdens de expo doorlopend lezingen plaats waarin vakexperts hun waardevolle kennis met je delen. Interesse? Meld je gratis aan op de website.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie