Nissan Canto-waarschuwingssysteem: goed bedoeld, maar ook spookachtig

Nissan Canto-waarschuwingssysteem: goed bedoeld, maar ook spookachtig

Redactie Baaz

Tijdens de Tokyo Motor Show liet Nissan een concept zien van een nieuw audiowaarschuwingssysteem waarmee de autofabrikant kun elektrische auto’s wil voorzien. Goedbedoeld, maar ook best spookachtig.

Canto is een systeem wat, gelet op de vertaling (Canto is Italiaans voor eenstemmige zang), de elektrische auto’s van Nissan laat ‘zingen’. Het idee is dat het systeem in werking treedt wanneer voetgangers benadert worden om hen te waarschuwen dat de muisstille auto eraan komt. Het geluid treedt in werking bij snelheden tot 20 of 30 kilometer per uur. Wanneer de auto harder dan 30 kilometer per uur rijdt, zorgt wind en tractie voor geluid wat als waarschuwing geldt.

Nissan introduceert Canto

Hoewel het systeem zeer goed bedoeld is en wij dergelijke technologieën uiteraard toejuichen, kunnen we er niet omheen dat ‘zingen’ wellicht iets teveel eer is voor de spookachtige geluiden die het Canto-systeem loslaat:

Denk je eens in dat dit geluid achter je opdoemt in een doodstille straat wanneer het donker is? Ja, je gaat aan de kant of slaan zelfs op de vlucht, vooral omdat we genoeg horrorfilms hebben gezien om te weten waar het anders heen gaat. Natuurlijk, het is een logische keuze, want een geluid wat mensen herkennen als iets anders, vogelgezang om bijvoorbeeld iets te noemen is niet waarschuwend. Maar wellicht had Nissan kunnen kiezen voor het geluid van een opkomende automotor?

Het is trouwens niet voor het eerst dat Nissan een dergelijk waarschuwingssysteem inbouwt in hun elektrische auto’s, de Leaf uit 2011 had ook al een dergelijk waarschuwingssysteem. Bovendien verplicht de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration autofabrikanten vanaf herfst 2018 om een waarschuwingssignaal af te geven. Dit omdat het aantal aanrijdingen met voetgangers en fietsers ernstig stijgt omdat hybrides en elektrische auto’s gewoon niet te horen zijn wanneer ze op lage snelheid rijden. Nissan neemt met Canto in ieder geval een voorsprong op andere fabrikanten (hoewel Toyota en Chevrolet ook al werken aan een eigen waarschuwingssysteem met geluid), hoewel we hopen dat ze het geluid nog wel gaan aanpassen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie