Nieuwe Qashqai trouw aan Nissans verbeterde nummer één fabriek in Sunderland

Nieuwe Qashqai trouw aan Nissans verbeterde nummer één fabriek in Sunderland

Redactie Baaz

Bijna achttien jaar geleden rolde de eerste Nissan Qashqai van de band in Sunderland, Verenigd Koninkrijk. Het model legde de basis voor het crossover-segment en zorgde voor een schokgolf in de auto-industrie.

Inmiddels is het 2024 en heeft de Nissan Qashqai al meer dan vier miljoen klanten in ruim 100 landen overtuigd. In het Verenigd Koninkrijk is de Qashqai niet aan te slepen en behoort het model zelfs tot de bestverkopende auto’s ooit. Met de updates – waaronder een gedurfd design en meer technologische innovaties – die nu zijn doorgevoerd hoopt Nissan dit succes te prolongeren en de klantbeleving te verhogen.

De productie van de nieuwe Nissan Qashqai, met elektrificatie in de vorm van het unieke Nissan e-POWER-systeem, is van start gegaan in Sunderland. Binnenkort is het model te bewonderen bij Nissan-dealers in heel Europa en daarbuiten. Voor de nieuwste upgrades is £30 miljoen (€ 35 miljoen) geïnvesteerd in de fabriek, aanvullend op de £6 miljard (€7 miljard) die Nissan in totaal in het Verenigd Koninkrijk investeert.

Nissan blijft ook de EV36ZERO-visie verder uitrollen in Sunderland. Deze visie is een blauwdruk voor toekomstige autoproductie, waarbij de productie van elektrische auto’s en batterijen samenkomt en van energie wordt voorzien uit hernieuwbare bronnen.

Winnende formule

Adam Pennick, Vice President for Manufacturing UK bij Nissan, zegt: “We zijn er erg trots op de Sunderland-fabriek de thuisbasis van de Qashqai te kunnen noemen. Daarmee draagt het nummer-één-team zorg voor de nummer-één-crossover, wat volgens mij een winnende formule is. We kunnen niet wachten om te zien hoe onze klanten straks genieten van het nieuwe design en de extra technologieën van onze Qashqai.”

De eerste Nissan Qashqai werd eind 2006 ontworpen, ontwikkeld en uiteindelijk geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk. Het model was direct populair, waardoor de productie in Sunderland een recordniveau bereikte. De fabriek behaalde zelfs het grootste jaarlijkse volume van de gehele Britse auto-industrie. De Qashqai werd de bestverkochte en geproduceerde auto in het Verenigd Koninkrijk, met al snel mijlpalen van één, twee, drie en uiteindelijk vier miljoen geproduceerde exemplaren. Dit succes zorgde ervoor dat in de tussentijd meer dan twintig concurrenten op de markt werden geïntroduceerd.

Epicentrum voor bijna 40.000 banen

Nissans fabriek in Sunderland is ook de thuisbasis van de Nissan Juke en de volledig elektrische Nissan LEAF. De productie is goed voor 7.000 arbeidsplaatsen in de Britse Nissan-teams. Daarbij horen ook het Nissan Design Centre in Paddington, Londen, het Technical Centre in Cranfield, Bedfordshire, het productieteam in Sunderland, het onderdelencentrum in Lutterworth, de verkoop- en marketingteams in Rickmansworth en nog eens 30.000 banen in de Britse toeleveringsketen.

Sinds de introductie van de derde generatie Qashqai in 2021 zijn ervan in Europa meer dan 350.000 exemplaren verkocht en blijft model de maatstaf in het crossover-segment. In 2022 werd de Qashqai leverbaar met e-POWER – de unieke en innovatieve Nissan aandrijflijn waarbij de wielen uitsluitend door de elektromotor worden aangedreven, met een EV-achtige rijbeleving als resultaat. Er rijden nu al meer dan 120.000 in Sunderland gebouwde Qashqai’s met e-POWER-aandrijflijn op de wegen rond.

De nieuwste wijzigingen zorgen ervoor dat alles behouden blijft dat klanten zo van de Qashqai waarderen, terwijl de sterke punten nog eens worden verbeterd en nog meer intuïtieve en comfortabele technologieën zijn toegevoegd.

Kwaliteitsinjectie voor nog hogere klantbeleving

Voor de productie van de Qashqai van 2024 is de fabriek in Sunderland op een aantal punten aangepast. Daarbij is geïnvesteerd in de afdelingen voor panelen, bumpers, carrosseriekleuren, interieuruitrustingen, materialen en aankleding. De verbeterde technologie van de nieuwe Qashqai is in het productieproces geïntegreerd. Bijvoorbeeld de verbeterde, geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen en de integratie van Google in het NissanConnect infotainmentsysteem. Dat zorgt voor een naadloze interactie tussen de auto en het digitale leven van de klant.

Emissievrij als toverwoord

Pennick zegt: “Dit zijn spannende tijden voor Nissan in Sunderland. We zijn er trots op de nieuwe versies van zowel de Qashqai als Juke te kunnen leveren. Tegelijkertijd bereiden we ons voor op volledig elektrische auto’s, als onderdeel van ons baanbrekende EV36ZERO-project.”

Nissan EV36ZERO is de blauwdruk van Nissan voor de toekomst van de autoproductie. Het combineert de productie van elektrische auto’s en batterijen met hernieuwbare energie. Het doel is niet alleen emissievrij rijden, maar ook emissievrije productie. EV36ZERO vormt de basis voor de wereldwijde Nissan-productie en is onderdeel van The Arc, het nieuwe wereldwijde businessplan van Nissan.

Het EV36ZERO-project maakt de fabriek in Sunderland tot de kern van de inzet van Nissan voor een duurzame toekomst. Het is al bevestigd dat de toekomstige, volledig elektrische versies van de Qashqai, Juke en LEAF in Sunderland worden geproduceerd. Dat is onderdeel van het plan van Nissan om in Europa voor 2030 een volledig elektrisch personenautoaanbod te bieden. Het sluit ook aan op de Ambition 2030-visie om een volledig duurzaam bedrijf te worden en te werken aan een schonere, veiligere en meer inclusieve wereld.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie