Nieuwe campagne Seepje vraagt aandacht voor milieuvervuilend wassen

Nieuwe campagne Seepje vraagt aandacht voor milieuvervuilend wassen

Redactie Baaz

Duurzame zeepmaker Seepje komt vanaf 6 december met de campagne “Elk wasje kost 'n tasje” om consumenten duidelijk te maken hoe milieuvervuilend wassen met een regulier synthetisch wasmiddel is. Deze middelen bevatten gemiddeld tussen de vijf en tien procent aardolie en/of aardgas, net zoveel als nodig is voor het maken van een plastic wegwerptasje. Dat het ook anders kan, bewijst Seepje met een compleet nieuwe productlijn wasmiddelen gebaseerd op 99,81 procent natuurlijke ingrediënten.

“Wij roepen met deze campagne andere wasmiddelfabrikanten en consumenten op om niet langer onnodig veel aardolie te gebruiken en zo hun ecologische voetafdruk te beperken”, vertelt Jasper Gabriëlse, mede-oprichter van Seepje. “Helaas zijn fabrikanten niet verplicht om alle ingrediënten op de productverpakking te vermelden. Consumenten moeten het daarom vaak doen met onbegrijpelijke verzamelnamen en ranges van percentages, waardoor het voor hen volstrekt onduidelijk is wat de klimaatimpact van een wasmiddel is. Wij hopen dat onze vergelijking van die negatieve impact met iets tastbaars als een plastic wegwerptasje van de groente- en fruitafdeling bijdraagt aan meer bewustwording.”

Gebrek aan transparantie in de industrie

Door het gebrek aan transparantie van de meeste wasmiddelfabrikanten heeft Seepje een zo nauwkeurig en voorzichtig mogelijke schatting gedaan voor het bepalen van de hoeveelheid op aardolie en aardgas gebaseerde wasmiddel-ingrediënten bij reguliere merken. Denk hierbij aan wasactieve stoffen, geur- en kleurstoffen, en optische witmakers. Seepje kiest er bewust voor om zulke ingrediënten niet te gebruiken of om natuurlijke alternatieven te ontwikkelen.

Gabriëlse: ”Onze wasmiddelen bewijzen dat je ook natuurlijke grondstoffen kunt gebruiken om je was goed schoon te krijgen. Met de lancering van onze nieuwe productlijn zitten we nu op 99,81 procent natuurlijke ingrediënten. We doen er alles aan om hier zo snel mogelijk 100 procent van te maken, net als bij al onze andere producten zoals handzeep en afwasmiddel. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of we een natuurlijk alternatief kunnen vinden voor het – voorlopig nodige – petrochemische ingrediënt dat de plantaardige enzymen in ons wasmiddel conserveert.”

Introductie eerste wasproduct zonder plastic

De vernieuwde duurzame productlijn bestaat uit Seepje Universeel “Sprankelende Jasmijn” voor de alles-bij-elkaar-wasjes, Seepje “Magische Magnolia” voor de gekleurde was en Seepje “Vrolijke Lotus” voor de wol en fijne was. Alle producten zijn nog geconcentreerder waardoor consumenten er nog minder van hoeven te gebruiken. Dit scheelt niet alleen verpakkingsmateriaal maar ook transport. Ook introduceert Seepje een wasproduct zonder plastic, waarmee zij een eerste stap zetten in hun route naar wassen in vaste vorm. Deze waszeep kan gebruikt worden als vlekverwijderaar of om een handwasje mee te doen. Gabriëlse: ”Een echt schone was die lekker ruikt met minimale impact op het milieu. We laten zien dat het kan en we hopen dat de rest van de wasmiddel-industrie zo snel mogelijk volgt!”

Over Seepje

Melvin Loggies en Jasper Gabriëlse zagen als 21-jarige studenten op televisie hoe een Nepalese vrouw een natuurlijke vorm van zeep gebruikte om te wassen. Dat riep meteen de volgende vraag op: waarom gebruiken we hier allerlei synthetische toestanden, als wassen ook natuurlijk kan? In 2013 richtten ze samen Seepje op. Het bedrijf maakt natuurlijke was- en reinigingsproducten op basis van de beste natuurlijke ingrediënten, zoals de Sapindus mukorossi-vrucht uit de Himalaya. Seepje is B Corp en voldoet aan de strengste eisen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid. In 2030 wil het bedrijf CO2 neutraal zijn. De producten van Seepje worden verkocht bij meer dan 5.000 verkooppunten in Nederland, België en Duitsland, waaronder Albert Heijn, Jumbo en PLUS. Zie voor meer informatie https://www.seepje.nl/

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie